2011.Srbiji preti ekonomski SLOM!

Izvor: Press, 28.Okt.2010, 23:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

2011.Srbiji preti ekonomski SLOM!

Ekonomisti prognoziraju da će građani i privreda Srbije sledeće godine doživeti najteži udar krize, očekuje se dalji pad dinara i plata, a skakanje cena i inflacije Sledeće godine građane Srbije i domaću privredu očekuje najteži udar ekonomske krize, upozoravaju stručnjaci! Privrednici i analitičari smatraju da još nema vidljivih znakova oporavka i strahuju da je moguć potpuni finansijski i ekonomski krah zemlje u 2011!Ekonomisti prognoziraju >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << da nas u sledećoj godini sigurno očekuje dvocifrena inflacija, na koju će najviše uticati poskupljenja hrane za najmanje 10 odsto. Plate nominalno neće rasti, osim neznatno u javnom sektoru, a biće pri tom dodatno obezvređene padom vrednosti dinara. Računi više hiljada preduzeća će sasvim sigurno ući u blokadu, a čak će i banke biti u velikim problemima.
Plate padaju
Stručnjaci kažu da se boje populističkih poteza Vlade, koja će biti okrenuta samo zaposlenima u javnom sektoru i penzionerima zbog glasova na izborima, što nikako neće doprineti privrednom razvoju. Ekonomista Vladimir Vučković kaže da „oseća strah od sledeće godine".
- Vrlo je pesimistična situacija i plaši me što nema jasnih znakova oporavka, rast industrijske proizvodnje je vrlo mali, nezaposlenost je visoka i raste, inflacija takođe, devizni kurs se dramatično povećava, a ide nam predizborna godina. Privreda jako teško radi, i u privatnom sektoru svako ko bude zadržao platu na sadašnjem nivou treba da bude zadovoljan - ocena je Vučkovića.
Ekonomisti očekuju da već početkom sledeće godine kurs evra ode na 120 dinara, i upozoravaju da će građani sa prosečnim primanjima zbog toga izgubiti celih 40 evra mesečno. Lako je izračunati da oni koji sada primaju 34.000 dinara, po trenutnom kursu (107 dinara za evro) mogu da kupe oko 320 evra. Po kursu od 120, koji se najavljuje, njihova plata vredeće celih 40 evra manje (oko 280).
Profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu Ljubodrag Savić kaže da i pored planiranog odmrzavanja plata u javnom sektoru, u 2011. godini ne treba očekivati njihovo pravo povećanje.
- Inflacija će i naredne godine imati značajan rast, sa velikim izgledima da ponovo bude dvocifrena. To će delom biti posledica rasta kursa evra, ali i značajnijeg, dugo odlaganog, povećanja cena u nadležnosti države - ističe Savić.
Nastaviće se otpuštanje
On tvrdi da će ozbiljne probleme u 2011, ali i narednim godinama, imati i poljoprivreda, što je posledica primene vrlo lošeg koncepta privatizacije. Savić kaže da će se i broj nezaposlenih povećati i to zbog otpuštanja viška radnika u javnom sektoru, ali i zbog smanjenja poslova u malim i srednjim preduzećima. Alarmantno je i što će otpuštanja uskoro biti i u sektoru usluga.
Prema Savićevom mišljenju, sledeće godine će i banke zadesiti velike poteškoće. Rapidno će se sužavati krug potencijalno dobrih i sigurnih klijenata, kojima banke bez velikog rizika mogu odobravati nove kredite.
- Nelikvidnost preduzeća će rasti bržim tempom nego što se to dešavalo u poslednje dve godine. Osim uobičajenih uzroka, značajan izvor nelikvidnosti firmi u Srbiji je država, koja vrlo neuredno i selektivno izvršava svoje finansijske obaveze - kaže Savić.
Ekonomista Saša Đogović ističe da će dinar slabiti i u narednoj godini zbog pojačanih inflacionih tenzija.
- One bi mogle malo da splasnu tek u drugom delu 2011. Obezvređivanje domaće valute nije nikako iznenađujuće, jer imamo slabe izvozne i proizvodne performanse, nemamo dovoljan priliv deviznih sredstava u zemlju, a slab je i priliv stranih direktnih investicija. Dinar jednostavno nema realne temelje na kojima bi mogao da bude stabilan. Ne može se računati sa bilo kakvim njegovim jačanjem - ističe Đogović.
„Telekom" slamka spasa
Blagi oporavak dinara mogao bi eventualno da usledi nakon prodaje „Telekoma", od koga se očekuje 1,4 milijarde evra, ali to „zatišje" će trajati samo šest meseci.
- Neće nam ta prodaja dugoročno značiti, jer će ubrzo ponovo doći do proklizavanja dinara. „Telekom" će samo na kraći period zamaskirati lošu situaciju u zemlji - ističe Đogović.
Savić upozorava da je 2011. predizborna godina, pa se lako može desiti da se novac od „Telekoma" potroši za kampanju, što neće imati efekata na oporavak srpske privrede, a prodaćemo najprofitabilnije srpsko preduzeće.
Predsednik Pokreta za zaštitu potrošača Petar Bogosavljević ističe da nas čeka veliko poskupljenje namirnica koje će se žestoko odraziti na standard potrošača.
- Građani će pretrpeti dvostruki udarac. Doći će do rasta cena, a s druge strane, smanjiće se primanja, pa će kupovna moć drastično opasti. Povećanje cena zavisiće od toga koliko će novca biti potrebno za punjenje budžeta. Sušta je realnost da onoliko para koliko bude bilo potrebno za budžet, tolika će biti stopa inflacija. Tu cenu papreno skupo će platiti potrošači - naglašava Bogosavljević.
Po svemu sudeći, i cene prevoza biće paprene već od marta 2011. Iz „Laste" u tom periodu najavljuju poskupljenje od 10 odsto.
U kompaniji „Nektar" kažu da bi u narednoj godini mogli da poskupe i sokovi minimum za 10 procenata.
- U ovom sektoru neće biti većih otpuštanja, ali sam siguran da neće biti rasta plata - poručuje izvršni direktor ove kompanije Bojan Radun.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srbiji preti ekonomski SLOM!

Izvor: S media, 29.Okt.2010, 00:50

Ekonomisti prognoziraju da će građani i privreda Srbije sledeće godine doživeti najteži udar krize, očekuje se dalji pad dinara i plata, a skakanje cena i inflacije...Sledeće godine građane Srbije i domaću privredu očekuje najteži udar ekonomske krize, upozoravaju stručnjaci! Privrednici...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.