200 Italijana prekršilo zabranu i otišlo u crkvu na Veliki petak VIDEO

Izvor: B92, 11.Apr.2020, 19:43

200 Italijana prekršilo zabranu i otišlo u crkvu na Veliki petak VIDEO

Rim -- Oko 200 vernika prisustvovalo je ceremoniji na Veliki petak u italijanskom regionu Apulija uprkos uvedenom karantinu.

Mesto San Marko in Lamis ima oko 15.000 stanovnika i čuveno je po procesiji Bogorodice na Veliki petak, kojoj prethodi defile kočija koje nose izdubljena debla pretvorena u baklje.

Taj dodađaj je ove godine otkazan zbog strogih mera karantina u Italiji da bi se sprečilo širenje korona virusa.

Molitva u tišini ispred crkve, koju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je organizovao lokalni sveštenik, trebalo je da bude tajna i prenošena uživo.

Međutim, porodice sa decom i stare osobe pojavile su se u velikom broju na licu mesta, rekao je gradonačelnik Mikele Merla.

"Pogrešio sam, znam. Kada su ti ljudi došli i počeli da se mole pred Bogorodicom, bilo je komplikovano da prekidam molitvu", rekao je Merla i izvinio se građanima koji su ostali kod kuće za Veliki petak.

Kao protest, građani su na društvenim mrežama postavili brojne snimke i slike verskog okupljanja koje je naljutilo i biskupa Fođe Vinćenca Pelvija.

"To je ozbiljan čin učesnika koji nisu imali ni zdravog razuma, ni mudrosti da doprinesu zaštiti zdravlja i izbegnu širenje zaraze", rekao je biskup Pelvi.

Pomenuti lokalni sveštenik Mateo Fero, vidno potresen verskim žarom stanovništva, rekao je da je molitva organizovana "kao isključivo verski čin".

"Ko želi da me razapne, da me osudi, može to da uradi", rekao je on. List Korijere di mecađorno navodi da je sveštenik plakao.

Lokalno pravosuđe bi trebalo da otvori istragu koja bi utvrdila eventualnu odgovornost.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vernici prekršili mere izolacije zbog molitve

Izvor: NoviMagazin.rs, 11.Apr.2020

Oko 200 vernika prisustvovalo je ceremoniji na Veliki petak u italijanskom regionu Apulija uprkos uvedenom karantinu, i tako izazvalo talas negodovanja i izvinjenja gradonačelnika...Mesto San Marko in Lamis ima oko 15.000 stanovnika i čuveno je po procesiji Bogorodice na Veliki petak, kojoj prethodi...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.