Izvor: B92, 15.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

20 godina Draganu Damjanoviću

Sarajevo -- Dragan Damjanović osuđen je u Sarajevu na 20 godina zatvora za zločine protiv čovečnosti u opštini Vogošća kod Sarajeva.

Prema navodima optužnice, Damjanović je od jula 1992. do januara 1993, u okviru širokog i sistematičnog napada Vojske Republike Srpske, ubijao, mučio, silovao i vršio druga nečovečna dela u Vogošći nad Muslimanima, između ostalog, i u logorima "Bunker" i "Planjina kuća".

Damjanović se u sedam tačaka optužnice tereti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za ubistva, mučenja, silovanja i prisilni nestanak muslimanskih civila. U procesu protiv Damjanovića iskaz je dalo 36 svedoka, koji su govorili o torturama koje su preživeli u logorima.

Sudsko veće je zaključilo da je Damjanović odgovoran za ubistvo profesora Zahida Baručije, ali ga je oslobodilo odgovornosti za ubistvo supružnika Muharema i Mejre Hodžić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.