На изложби “Стакло” у Музеју Војводине изложено огледало “Психа”, балске ципелице из 20. века и иконе на стаклу (ФОТО)

Izvor: GradskeInfo.rs, 08.Feb.2024, 21:29

На изложби “Стакло” у Музеју Војводине изложено огледало “Психа”, балске ципелице из 20. века и иконе на стаклу (ФОТО)

Тим састављен од археолога, историчара, уметника и етнолога Музеја Војводине истакао је значај стакла у истоименој изложби, на којој посетиоци могу да виде стаклене предмете из збирке које припадају овој установи. Фото: nsuzivo.rs/Pavle Pejić Девет аутора учествовало је у реализацији, >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << а Александра Стефанов, историјски уметник истиче да је циљ изложбе био да се прикаже употреба стакла, од праисторије па до савременог доба.
-Материјал се налази и чува у археолошким, историјским, историјско- уметничким и етнолошким збиркама, а поред тога изложени су радови савремене уметнице Мирјане Благојев.
Фото: nsuzivo.rs/Pavle Pejić Приказани су предмети којима се илуструје употреба стакла у религијској и обрадној култури, затим у свакодневици у приватним и јавним просторима, савременој уметности, али и као амбалажно и медицинско стакло.
-Употреба основног стакла, у археолошком контексту најбоље се може сачувати у гробовима- стари Римљани су га користили са жељом да се омогући одлазак на онај свет. Углавном се ради о светлозеленкастом, жућкастом и белом стаклу- истакла је Стефанов.
У Музеју Војводине чувају се стаклене посуде из римског периода које су пронађене на локалитету Гомолава – у слоју или гробницама, код села Свилош у Срему; фото: nsuzivo.rs/Pavle Pejić Стакло је вековима сматрано луксузним материјалом и најчешћу примену налази као функционални или декоративни елемент у сакралној архитектури (витраж, мозаици) и приватној верској пракси. Ауторка изложбе нам је представила део изложбе коју чине предмети стоног стакла са религијским мотивима попут библијских сцена или ликова светаца, који су се у то време поручивали поводом крштења и имендана. Овај тип посуђа у хришћанству се појављује у 16. веку.
-Најрепрезентативнији пример изложбе је уметнички обликовано стакло, поручен поводом имендана, а то је чаша која представља Каменовање Светог Стефана, из последње деценије 18. века и припадала је карловачком метрополиту Стефану Стратимировићу- рекла је Стефанов. “Каменовање Светог Стефана” – Рад добијен техником гравирања, настао у последњој деценији 18. века, чува се у оквиру Збирке примењене уметности и изложен је на сталној поставци Музеја Војводине; фото: nsuzivo.rs/Pavle Pejić Важан сегмент изложбе су иконе на стаклу. Музеј Војводине поседује колекцију од 107 икона које потичу углавном из Војводине, настале током 19. века. Стакло коришћено у свакодневици је представљено кроз неколико целина- стаклени накит, одевне предмете, аксесоаре и украсе од стакла на народним ношњама. -Феномен украшавања, од античког накита, преко десетовековне употребе перле у народном одевању, ношњи до употребе стакла и стакних перли на одећи, крајем и почетком 20. века, у периоду између два светска рата када се стаклене перлама декорисале вечење хаљине, ташне, новчаници и обућа. На изложби су изложене балске ципелице из 20. века израђене од златне коже и златних перлица.
Вечерња хаљина “Чарлстон” – 1925-1926. године, хаљине су биле прекривене ситним перлама од стакла које су давале гламурозан и модеран изглед током покрета у игри и у плесу; Фото: nsuzivo.rs/Pavle Pejić Један од сегмената изложбе су огледала, где је представљен развој огледла као декоративног предмета у простору и употребног који се и данас користи. -Човек је имао потребу да добије рефлектујућу површину, тако што је углачавао различите врсте камена, различите врсте метала и онда је добио мањег формата стаклену површину, али ће тек од 15. до 17. века успети да направи равну рефлектујућу површину, огледало у савременом смислу. Огледало тог тренутка добија стилске карактеристике, својих рамова и облика и постаје предмет у ентеријеру- рекла је наша саговорница и додала да се на изложби налази подно окретно огледало из 19. века, који носи назив „Психа“.
У Збирци Музеја Војводине чува се 19 огледала, међу њима је и огледало “Дамски тоалетни сточић” из 1860.године; Фото: nsuzivo.rs/Pavle Pejić Стакло у колекцији прибора за осветљење, које је коришћено у приватним и јавим просторима, на изложби је представљено у виду неколико петролејских лампи које су се углавном налазиле у богатијим сеоским кућама. Поред тога, у витринама на изложби је представљено репрезентативно грађанско стакло, то су Бањске чаше и чаша са сувенирским мотивима, али и она од великог значаја тачније чаше са националним, државним и владарским симболима где посетиоци могу да виде чаше са грбом Кнежевине Србије, која носи назив српска чаша.
-Поред сувенирског карактера Бањске чаше носе снажан уметничко-занатски печат мајстора који су их радили, а имале су и практичну намену као чаша за пиће са лековитих извора. Од краја 19. века Бањске чаше се производе и на територији данашње Србије – истакла је Стефанов.
„Ваза са представом“, „Пепељара – из серије Фипоп“, „Тоалетна бочица са митолошким представама- из серије Фипоп, из 20. века, се налазе у различитим краљевским породицама, пример који се налази на изложби припрадао је породици Дунђерски; Фото: nsuzivo.rs/Pavle Pejić Стакло проналази примену у медицини и амбалажи. Употреба стакла у медицини и фармацији, стакло је утицало на развој медицинских хирушких апарата, нарочито на развој оптике. Такође, за чување намирница. Карактеристике тамно бојеног стакла спречавају промену хемијског састава прехрабених и медицинских намирница или материјала које се чувају у бочицама- нагласила је Стефанов.
Амбалажа се најранијег времена се користила за чување намирница; Фото: nsuzivo.rs/Pavle Pejić Део поставке изложбе је стакло у савременој уметности представљено кроз витраж “Отпор”, дело сликара и историчара уметности Зорана Павловића, и представља врхунско уметничко остварење у овој специфичној и скупој техници, као и дела новосадске вајарке Мирјане Благојев, кроз скулптуре и минималистичке форме.
Витраж “Отпор”; фото: nsuzivo.rs/Pavle Pejić Фото: nsuzivo.rs/Pavle Pejić Изложба траје до априла, а сваке среде огранизовано је стручно вођење.
Sugrađani, imate još dva dana da predložite lokaciju za 47 igrališta, do sada stiglo 229 predloga

Преузмите андроид апликацију.
Чланак На изложби “Стакло” у Музеју Војводине изложено огледало “Психа”, балске ципелице из 20. века и иконе на стаклу (ФОТО) се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.