ЕУ припрема резервни план за слање до 20 милијарди евра Украјини

Izvor: GradskeInfo.rs, 27.Dec.2023, 09:19

ЕУ припрема резервни план за слање до 20 милијарди евра Украјини

Европска унија припрема резервни план за слање помоћи Украјини у вредности до 20 милијарди евра, којим би се заобишао вето мађарског премијера Виктора Орбана, пише Фајненшел тајмс, позивајући се на неименоване званичнике. Фото: AP Photo/Jean-Francois Badias Након што лидери ЕУ раније овог >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << месеца нису успели да се договоре о планираном четворогодишњем пакету од 50 милијарди евра за Украјину, званичници су тражили алтернативе да спасу Кијев од надолазеце буџетске кризе, наводи лист.
Званичници који су учествовали у разговорима, кажу за ФТ да се план ЕУ односи на гаранције које би дале земље чланице, што би омогућило Европској комисији да позајми до 20 милијарди евра како би помогла Украјини.
О плану се и даље преговора, а тачан износ биће одређен у складу са потребама Украјине и њене војске.
Оно што је најважније, овакав план не би захтевао гаранције свих 27 чланица Уније, све док би га подржале и земље са највишим кредитиним рејтингом.
Тиме би, према писању листа, ЕУ могла да заобиђе вето Мађарске јер не би била неопходна једногласна подршка.
Неким земљама, укључујуци Немачку и Холандију, требало би одобрење парламента, што је процес за који се званичници надају би могао да буде завршен на времем како би Украјини била послата помоћ до марта 2024. године.
Zelenski najavio rast odbrambene proizvodnje u 2024. godini

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак ЕУ припрема резервни план за слање до 20 милијарди евра Украјини се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.