20 одсто нуклеарног горива у САД долази из Русије

Izvor: GradskeInfo.rs, 09.Nov.2023, 10:00

20 одсто нуклеарног горива у САД долази из Русије

Око 20 одсто нуклеарног горива улази у САД из Русије. Ово је изјавио помоћник државног секретара за енергетске ресурсе Џефри Пајат данас на саслушању у Комитету за спољне послове америчког Сената. Фото: Pixabay/distelAPPArath „Око 20 одсто горива на коме раде [амерички] нуклеарни реактори, >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << [Сједињене Државе] и даље добијају из Русије“, цитира РТ.
Он је додао да је амерички председник Џо Бајден укључио у свој последњи захтев за додатних 2,2 милијарде долара за обнову инфраструктуре за нуклеарно обогаћивање како би се окончала ова зависност.
Дан раније, шефица канцеларије за нуклеарну енергију америчког Министарства енергетике Кетрин Хаф рекла је да зависност САД од руског нуклеарног горива представља критичну претњу по националну безбедност и климатске циљеве.
Она је додала да Русија контролише скоро половину светских капацитета за нуклеарно обогаћивање.
Истовремено, да би се постигли климатски циљеви САД до 2050. године, биће потребно потписати пет до 10 нових уговора о реакторима у наредне две до три године, закључила је Хаф. Раније, 25. октобра, Бајден је затражио од Конгреса 6 милијарди долара за јачање енергетске безбедности, укључујући 2,2 милијарде долара за „дугорочна побољшања домаћих капацитета за обогаћивање ниско обогаћеног уранијума и ниско обогаћеног уранијума високог квалитета“.
Крајем августа Блумберг је известио о неуспешним покушајима Сједињених Држава и Европе да напусте уранијум из Руске Федерације , пошто око половине његових глобалних снабдевања долази из Русије. Аналитичари Агенције су тада приметили да Росатом остаје највеће светско постројење за обогаћивање уранијума, напајајући скоро четвртину од 92 америчка нуклеарна реактора и десетине других електрана широм Европе и Азије.
Пре тога се сазнало да су САД у првој половини 2023. године од Русије купиле 416 тона уранијума, што је 2,2 пута више него у истом периоду прошле године. Русија је, пак, зарадила 696,5 милиона долара од продаје уранијума Сједињеним Државама у првој половини 2023. године, што је максимална вредност од 2002. године.
Nova slovačka vlada odbacila paket vojne pomoći Ukrajini

Преузмите андроид апликацију.
Чланак 20 одсто нуклеарног горива у САД долази из Русије се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.