Мали: Око 20 нових институција и инвеститора жели сарадњу са Србијом

Izvor: GradskeInfo.rs, 12.Okt.2023, 14:36

Мали: Око 20 нових институција и инвеститора жели сарадњу са Србијом

Потпредседник владе и министар финансија Синиша Мали, изјавио је данас да се Србија на прави начин представила инвеститорима на Годишњој скупштини ММФ и Светске банке у Маракешу и да је само на састанку са представницима Банке Америке (Bank of America) било око 20 нових финансијских >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << институција и инвеститора који су заинтересовани за улагање и сарадњу са Србијом. Фото: Танјуг „Огромно интересовање инвеститора. И то је лепа вест за наше грађане. У јануару смо емитовали једну обвезницу и 10 пута је била већа заинтересованост инвеститора него што смо ми тражили и то се потврђује и данас. Имао сам прилику да разговарам на састанку са Банком Америке, где је било око 20 других институција и инвеститора који су заинтересовани да раде са Србијом“, рекао је Мали за Танјуг.
На прави начин смо представили нашу земљу и додатно подигли заинтересованост инвеститора у Маракешу, истакао је Мали.
Он је казао да је инвеститорима представио резултате Србије и да они нису имали шта да кажу, јер бројке све говоре о томе шта смо постигли.
Министар финансија је нагласио да је веома важно што нам економија и даље расте и да нам је јавни дуг под контролом. Такође, запосленост је на рекордном нивоу, док је незапосленост на рекордно ниском нивоу, рекао је Мали и истакао да Србија при томе није зауставила ниједну инвестицију, упркос тешким глобалним условима.
Мали је подсетио да је предлогом буџета предвиђена стопа привредног раста у 2024. години од 3,5 одсто и да мали број земаља може да се похвали таквим резултатима.
То је оно што инвеститори виде и зато је никада већа заинтересованост за улагање у Србију, а томе ће додатно допринети и споразум о слободној троговини који ћемо потписати са Кином следеће недеље, јер ћемо бити још атрактивнији за сарадњу и конкурентнији, нагласио је Мали.
Каже да свака инвестиција подразумева и нова радна места, али и више пара у буџету и веће плате и пензије. „По свим реакцијама које видео овде, стојимо боље и од много развијенијих земаља од Србије“, истакао је Мали.
На питање за које секторе су се инветитори највише интересовали, рекао је да су најважнија улагања у зелену агенду и наш енергетски сектор.
„Причао сам и о томе што нам се завршава гасни интерконектор са Бугарском како би диверзификовали снабдевање гаса, градимо и физибилити студију за изградњу новог нафтовода ка Мађарској. Гледамо да унапредимо наше капацитете и изворе снабдевања, као и да улажемо у обновљиве изворе енергије. И ова енергетска криза од прошле године показује да морамо да будемо још агресивнији и добро је што имамо толику заинтересованост инвеститора да обезбеде финансијска средства да се ти циљеви реализују“, рекао је Мали.
Министар је данас био и на пленарној седници Одбора за развој Свестске банке и истакао да је то за њега био најважнији догађај у Маракешу, јер су били присутни председници Светске банке и ММФ, Светске трговинске организације и министри финансија Г20 земаља, од Велике Британије, САД, Јапана.
Тај састанак је био затворен за медије. „Свако од њих је имао нешто да каже о изазовима са којима се светска економија суочава и на који начин ти изазови да се реше. Оно што јесте суштина јесте да имате ситуацију да успорава светски раст и ММФ је смањиоио прогнозу раста на три одсто са 3,8 одсто. Са друге стране имате проблем инфлације, нови конфлкт на Блиском истоку, рат у Украјини. Сви се слажу да треба да будем јединствени и сложни да решимо те проблеме, али нико још није изашао са конкретним предлогом на који начин то можемо да решимо“, навео је Мали.
Зато је важно да ми водимо одговорну економску политику и да се концентришемо на оно што зависи од нас, а то су даље улагање у инвестиције, у инфреструктуру, отварање фабрика, школа и болница и да даље подижемо плате и пензије, а да одржимо макроекономску стабилност, поручио је Мали.
Како каже, не можемо да утичемо као мала земља на глобалне токове, али водећи рачуна о себи спремни смо и бићемо спремни да реагујемо на сваки проблем са којим се суочава светска економија. Добро је када имате прилику да чујете од већих земаља да смо се у изазовима са којиме се суочавају ми мало боље снашли него они“, нагласио је Мали.
Prvi od dva transportna aviona CASA C-295 uveden u upotrebu u Vojsci Srbije

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Мали: Око 20 нових институција и инвеститора жели сарадњу са Србијом се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.