Капитални пројекти вредни од два до више од 20 милиона евра

Izvor: GradskeInfo.rs, 13.Sep.2023, 12:00

Капитални пројекти вредни од два до више од 20 милиона евра

Министарство финансија припрема уредбу о капиталним пројектима којом се уређује поступак одабира и реализације ових пројеката, а сам капитални пројекат се дефинише као пројекат изградње и капиталног одржавања зграда и грађевинских објеката инфраструктуре од интереса за >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Републику Србију, аутономну покрајину, односно локалну самоуправу. Фото: Градске инфо У тексту предлога уредбе објављеном на сајту министарства, о чему су почетком месеца вођене јавне консултације, наводи се да капитални пројекат укључује и услуге пројектног планирања које су његов саставни део, обезбеђивање земљишта за изградњу, као и пројекте који подразумевају улагања у опрему, машине и другу нефинансијску имовину, чији је век трајања, односно коришћења дужи од једне године, а у функцији су јавног интереса.
Одредбе уредбе о капиталним пројектима се примењују на капиталне пројекте који се финансирају или суфинансирају из јавних прихода и примања, оне за чију имплементацију се захтева издавање гаранција Србије, затим капиталне пројекте који се финансирају или суфинансирају из средстава фондова Европске уније или неке друге државе или међународне институције, те пројекте за које се захтева давање субвенција државе Србије.
Капитални пројекти се према предлогу уредбе деле на републичке, покрајинске и локалне, при чему је републички капитални пројекат онај чији су процењени трошкови већи од 20 милиона евра у динарској противвредности, Процењени трошкови покрајинског капиталног пројекта који се финансира или суфинансира из средстава аутономне покрајине су већи од два милиона евра, а исти износ важи и за локални капитални пројекат с тим што се он финансира или суфинансира из буџета јединице локалне самоуправе.
Предлогом се предвиђа и формирање Комисија за капиталне инвестиције као радног тела Владе Србије, које би сагледавало републичке капиталне пројекте у контексту њиховог значаја за економски развој и одлучивало о укључивању трошкова реализације републичких капиталних пројеката у буџет. Комисију за капиталне инвестиције образовала би Влада Србије.
За покрајинске пројекте формирала би се покрајинска, а за локалне пројекте, локална комисија за капиталне инвестиције.
Epl osporio francuske nalaze da ajfon 12 zrači više od dozvoljenog

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Капитални пројекти вредни од два до више од 20 милиона евра се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.