Весић: Следеће недеље тендер за уређење 20 одморишта на ауто-путевима

Izvor: GradskeInfo.rs, 17.Avg.2023, 17:21

Весић: Следеће недеље тендер за уређење 20 одморишта на ауто-путевима

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић рекао је данас да ће током наредне недеље Путеви Србије у сарадњи са Министарством грађевинарства расписати тендер за уређење 20 одморишта који се налазе на постојећим ауто-путевима. Фото: Танјуг/Зоран Жестић „Жеља >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << нам је да изабраних 20 одморишта претворимо у зелене пумпе, тако да ће један део одморишта бити намењен за пумпу са брзим електропуњачима. Такође, биће дозвољено да победници на тендеру на том месту поставе продавницу, односно кафић, као и остале садржаје било које друге бензинске пумпе“, рекао је Весић за Тањуг.
Он је позвао све који желе да учествују на тендеру да се јаве, и истакао да су отворени за домаће и стране компаније.
„Желимо да веома брзо добијемо зелене пумпе, како бисмо имали инфраструктуру које друге земље ЕУ немају“, нагласио је министар. Навео је да очекује да се у наредном периоду постави нових 200 пуњача на ауто-путевима, чиме ће се Србија изједначити са земљама које имају најразвијенију инфраструктуру у Европи, када су у питању електро пуњачи, као и да је то један од циљева Министарства.
Весић је додао да ће Министарство грађевинарства иницирати Измене и допуне закона о коришћењу јавних добара на основу кога ће тражити нове субвенције за кориснике електричних возила приликом коришћења ауто-путева.
„Они који су од прве до четврте категорије, на основу Измене закона, уколико буде усвојен на Скупштини, добиће 13 одсто попуста на коришћење ауто-путева, док ће они који су четврта категорија остварити попуст од 10 одсто“, рекао је министар.
Весић истиче да на тај начин желе да стимулишу возаче, као што држава и ради стимулацијом у износу од 5.000 евра за куповину електричних аутомобила. „Желимо да допринесемо како би се људи лакше одлучили да користе ову врсту возила“, навео је Весић.
Када се ради о соларним панелима, Весић каже да су до сада постављени на управној згради Путева Србије и наплатним станицама у Пећинцима, Инђији и Сремској Митровици, а да ће у будућности бити постављени на свим наплатним станицама.
„У склопу проширења 26 наплатних станица на Моравском коридору и ауто-пута од Руме до Шапца планирана је инсталација соларних електрана на свакој од њих“, рекао је он. Весић подсећа да тренутно имамо осам брзих електро пуњача на путевима, а да је у току тендер за још 10 њих.
Подсетио је да је Изменама и допунама закона о изградњи уведена обавеза до краја наредне године за све који имају регуларне пумпе на ауто-путевима, да на одређени број места за точење горива морају да имају електро пуњач, тако да ће и постојеће пумпе имати те пуњаче.
„Када све то будемо завршили Србија ће имати добру инфраструктуру за возила на електрични погон“, истакао је он.
Na graničnim prelazima zadržavanja od 20 do 180 minuta

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Весић: Следеће недеље тендер за уређење 20 одморишта на ауто-путевима се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.