Због чега мушкарци ћелаве? Некима се овај проблем јавља још при крају 20-тих, мада је најчешће изражен при крају треће и почетком четврте дец

Izvor: GradskeInfo.rs, 14.Jul.2023, 11:36

Због чега мушкарци ћелаве? Некима се овај проблем јавља још при крају 20-тих, мада је најчешће изражен при крају треће и почетком четврте дец

Мушкарци у нашој земљи све чешће остају без косе. Фото: Pexels/Luiz Woellner fotografia Није тајна да преко 50 одсто мушкараца у неком периоду живота почиње да ћелави. Некима се овај проблем јавља још при крају двадесетих, мада је најчешће изражен при крају треће и почетком четврте деценије. >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Постоје бројни препарати и козметички третмани за решавање овог проблема, али је можда мушкарцима важно да пре него што почну да користе неки од њих, сазнају који су узроци њиховог губитка косе.
Генетика Најчешће се каже “Какав отац, такав син“, што наравно значи да ако је тата ћелав, биће и син. Међутим, гени који подстичу ћелавост наслеђују се и по мајчиној линији. Погледајте зато и рођаке по мајци, ако желите да сазнате да ли имате генетске предиспозиције.
Стрес Константан стрес доводи до дисбаланса хормона код мушкараца, па тако длака почиње да се истањује и временом да опада.
Слаба циркулација Длаке на глави расту из фоликула које храни крвоток. Због тога је лоша циркулација директно повезана са опадањем и проређивањем косе.
Лоша исхрана Коса је изграђена од кератина, који је врста протеина. Због тога је исхрана сиромашна протеинима, потенцијални узрок ћелавости. То се пре свега односи на брзу храну која је,поред тога што нема довољно протеина, сиромашна и гвожђем, које је такође важно за раст косе.
Свакодневно прање Свакодневним прањем, нарочито јако концентрисаним шампонима, скида се природно уље које лучи скалп главе, а помаже коси да остане здрава. Длака постаје тако сува и крта, па је њено опадање лакше.
Фризура Неке фризуре потпомажу опадање косе, због тога што вуку фоликул. Такав случај је са “јеж “фризуром, или дугачком косом везаном у реп. Такође, претерано коришћење гелова за обликовање фризуре, убрзава ћелављење.
Најчешће се каже “Какав отац, такав син“, што наравно значи да ако је тата ћелав, биће и син. Међутим, гени који подстичу ћелавост наслеђују се и по мајчиној линији. Погледајте зато и рођаке по мајци, ако желите да сазнате да ли имате генетске предиспозиције.
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Због чега мушкарци ћелаве? Некима се овај проблем јавља још при крају 20-тих, мада је најчешће изражен при крају треће и почетком четврте деценије се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.