Нашем мозгу је потребно да види воду: Ево како само 20 минута шетње поред мора може утицати на вас

Izvor: GradskeInfo.rs, 18.Maj.2023, 17:22

Нашем мозгу је потребно да види воду: Ево како само 20 минута шетње поред мора може утицати на вас

Институт за глобално здравље из Барселоне објавио је студију о томе како боравак поред воде помаже човеку да се осећа боље, расположеније, а утиче и на физичко стање тако што снижава крвни притисак и пулс. Фото: Танјуг/AP Photo/Oded Balilty, File Зато се саветује да када год имате прилику >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << да посетите неко језеро, реку или одете на море, то и искористите.
Доктор Валас Николас, биолог и аутор “Плавог ума”, књиге о физичким и психолошким благодетима воде каже:
“‘Плави ум” је термин који описује мир повезан са водом, за разлику од ‘Црвеног ума’ који неуронаучница Кетрин Франсен, докторка наука, описује као “оштра, коју карактеришу стрес, анксиозност, страх, а можда чак и мало љутње и очајање.”
Фото: Градске инфо С обзиром на велику количину стреса којем смо изложени свакодневно у савременом друштву, последњих година научни истраживачи су почели пажљиво да разматрају умирујући ефекат који природа има на људски ум, уз повећано учешће неуронаучника. Такве студије непрестано откривају да природна водена тела могу помоћи у побољшању лековитих квалитета природе
Од давнина људи су били привржени води и проводили су много времена у истој „Студија из 2006. показала је да купање у бањи значајно смањује нивое кортизола у пљувачки код студената. Друге студије су откриле да вруће каде и петоминутни топли тушеви могу мјерљиво смањити ниво анксиозности. Показало се да хидротерапија помаже у смањењу психолошког стреса и физичких симптома групе од 139 људи са реуматоидним артритисом” пише Валас Џеј Николас.
Можда нисмо на минут до мора, али зато смо окружени рекама и језерима, па је стога препорука да први слободан викенд резервишете за одлазак на Палић, Перућац, Сребрно језеро или нека од Белоцрквански. Реке су те које су нам “на дохват руке” па поклоните себи тих 20 минута шетње поред једне.
Ulica priča priču: Zmaj Jovina ulica (FOTO/VIDEO)

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Нашем мозгу је потребно да види воду: Ево како само 20 минута шетње поред мора може утицати на вас се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.