Раст америчке економије 2,9 одсто у последњем кварталу прошле године

Izvor: GradskeInfo.rs, 27.Jan.2023, 08:46

Раст америчке економије 2,9 одсто у последњем кварталу прошле године

Америчка економија порасла је од октобра до децембра 2,9 одсто и на крају 2022. била је у успону, упркос страху од рецесије и високим каматним стопама, објавио је данас АП. Фото: Pixabay/Tumisu Према процени америчког министарства трговине, БДП, односно најшири показатељ економске производње, >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << успорио је у последњем кварталу 2022. за 3,2 одсто у односу на квартал од јула до септембра, а већина економиста сматра да ће привреда додатно успорити у текућем кварталу и упасти у барем благу рецесију до средине године.
Поред тога, повећање БДП помогла је и потрошња савезне владе, али су повећане каматне стопе на стамбене кредите довеле до опадања инвестиција у некретнине по годишњој стопи од 27 одсто други квартал заредом.
Бруто друштвени производ је повећан за 2,1 одсто на нивоу целе 2022, након што је у 2021. забележена стопа раста од 5,9.
Како наводи АП, очекивано успоравање привреде је срачуната последица агресивног повећања камата од стране Федералних резерви (Фед) која имају за циљ да сузбију најгору инфлацију у последње четири деценије, а Фед је у том смислу прошле године повећао референтну стопу седам пута и предвиђа се да то понови следеће недеље, али овај пут за мањи износ.
Међугодишња инфлација је у јуну претходне године достигла 9,1 одсто, највише од 1981, да би након тога спала на 6,5 одсто у децембру, што је свакако изнад годишњег циља Фед-а од 2 одсто.
АП наводи да би евентуални неуспех у подизању горње границе задуживања онемогућио федералну владу да отплати своје обавезе и тако уништи кедитни рејтинг, а Мудис аналитика (Моодy’с аналyтицс) процењује да би то могло да укине скоро 6 милиона радних места у САД и на тај начин да изазове рецесију попут оне изазване финансијском кризом између 2007. и 2009. године.
Тојота повећала тржишно учешће у Европи, продала преко милион возила

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Раст америчке економије 2,9 одсто у последњем кварталу прошле године се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.