Младеновић: У наредним данима се могу очекивати слабији земљотреси магнитуде 2,5

Izvor: GradskeInfo.rs, 12.Avg.2023, 15:52

Младеновић: У наредним данима се могу очекивати слабији земљотреси магнитуде 2,5

Сеизмолог Ана Младеновић рекла је данас да се после земљотреса од око четири степена Рихтерове скале, који је регистрован између Трстеника и Краљева, у наредним данима могу очекивати слабији земљотреси магнитуде између 2 и 2,5 степени које људи не могу осетити. Фото: Танјуг/АР То >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << су земљотреси, како је навела Младеновић за Танјуг, које могу само инструменти да забележе.
Када је реч о јачим земљотресима, Младеновић је оценила да је мала вероватноћа да у блиској будућности буде значајно јачих земљотреса. „Много пута смо говорили о томе да се у том подручју може очекивати земљотрес који има магнитуду око 5, онакав какав је био у Краљеву пре више од 10 година. Међутим, тачно место где би се десио не можемо да предвидимо као ни тачно време, али сумњам да то може да буде у блиској будућности“, објаснила је Младеновић.
Земљотреси који имају тако ниску магнитуду, а дешавају се у околини подручја где се врши рударење су према речима Младеновић, најчешће последица минирања које се спроводи у рудницима. „То су земљотреси које људи не могу да осете, њих инструменти могу да забележе, али у каталогу Републичког сеизмолошког завода Србије се они посебно воде као земљотреси који су индуковани људском активношћу“, рекла је Младеновић.
Републички сеизмолошки завод саопштио је јуче да је у 18:54 часова по локалном времену регистрован земљотрес магнитуде 3.7 јединица Рихтерове скале у региону планине Гоч и да земљотреси оваквог интензитета могу изазвати мала оштећења на објектима у епицентралној области. Према подацима Европско-медитеранског сеизмолошког центра, земљотрес је био на дубини од шест километара, а погођено је подручје Крагујевца и Трстеника у Србији.
Šabac: Sava na maksimumu, ali nema opasnosti od izlivanja

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Младеновић: У наредним данима се могу очекивати слабији земљотреси магнитуде 2,5 се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.