Шолц: Путин мислио да ће покорити Украјину за 2 до 4 недеље, али се преварио

Izvor: GradskeInfo.rs, 17.Feb.2024, 11:09

Шолц: Путин мислио да ће покорити Украјину за 2 до 4 недеље, али се преварио

Премијер Немачке Олаф Шолц изјавио је данас да се у Украјини одвија највећи рат у Европи од Другог светског рата и да је руски председник Владимир Путин очекивао да ће покорити Украјину за две до четири недеље, али да је украјински народ пружио „снажан отпор руској агресији“. Фото: >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Танјуг/Joerg Carstensen/dpa via AP „Сваки дан људи плачу, тугују и умиру у Украјини. Зато ћу да се фокусирам данас на рат у нашем суседству. Упркос великим губицима, велики делови руске војске остали су нетакнути. Русија је спремала војску за овај рат много година и развила је нова, смртоносна оружја и системе на свим нивоима“, рекао је Шолц на панелу на Минхенској безбедносној конференцији.
Он је оценио да је руска економија дуго радила у ратном стању.
„Путин је ставио економију, образовање, науку и културу у Русији потпуно под своју контролу. Свако ко ради активно на слободи и демократији (у Русији) мора да се плаши за свој живот. Видели смо то по ужасавајућим вестима о смрти Алексеја Наваљног у руском затвору. Штавише, Путин шаље још војске на фронт. Стога морамо да питамо себе, две године након почетка рата, да ли радимо довољно да ставимо Путину до знања да смо спремни за дугачак пут? Да ли радимо довољно, знајући да би руска победа значила крај Украјине као слободне, независне и демократске земље, уништење мировног поретка у Европи?“, истакао је Шолц.
Он је рекао да је ово најтежи тест Повеље УН од 1945. године.
„Две ствари су кључне, према мом мишљењу. Прво, претња од Русије је стварна. Зато одбрамбене способности морају бити кредибилне и остати такве. Под два, не желимо конфликт НАТО-а и Русије, стога, све земље које подржавају Кијев су рекле да неће слати своје војнике у Украјину. Међутим, Путин и војни естаблишмент у Москви не сме да се остави у заблуди да ми, најснажнија војна алијанса на свету, можемо да бранимо сваки квадратни метар наше савезничке територије“, истакао је Шолц.
Када је реч о конфликту Блиском истоку, Шолц каже да Израел има право да се брани.
„Не заборавите, рат је почео тако што је Хамас извршио страшан напад на Израел 7. октобра. Израел има право да брани своју територију и може да рачуна на нас. Шта то значи – врло смо јасни да неке ствари морају да се одреде. Хуманитарн п моћ мора да стиже у Газу, више него што данас стиже. Рат мора да се води у складу са међународним ратним правом. Треће, мора да се изгради решење између израелског и палестинског народа, мора да се размишља како да буде добрих суседских односа између два народа“, рекао је Шолц.
Он је нагласио да је порука народу Појаса Газе јасна.
„Мислим да смо били конкретни када смо рекли да могу да рачунају на ЕУ, САД. Кад кажемо да тражимо мирољубиво решење за њих, мислимо на то да могу да владају у својој држави, то је оно што предлажемо у решењу о две државе“, рекао је Шолц.
Makron i Zelenski potpisali francusko-ukrajinski sporazum o bezbednosni

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Шолц: Путин мислио да ће покорити Украјину за 2 до 4 недеље, али се преварио се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.