Хил: Предлог за ЗСО највероватније на агедни 2. маја у Бриселу

Izvor: GradskeInfo.rs, 24.Apr.2023, 12:42

Хил: Предлог за ЗСО највероватније на агедни 2. маја у Бриселу

Амбасадор САД у Београду Кристофер Хил рекао је данас да мисли да ће се на предстојећим разговорима у оквиру дијалога Београда и Приштине у Бриселу, највероватније разговарати о предлогу за формирање Заједнице српских општина на КиМ. Фото: Танјуг/Зоран Жестић „Мислим да ће >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << на предстојећим разговорима бити говора о ЗСО. Као што сам и раније споменуо, споразуми који су потписани у присуству веома озбиљних људи из међународне заједнице морају да буду примењени“, рекао је Хил одговарајући на питање новинара након конференције Америчке привредне коморе у Србији (AmCham) у Београду.
Додао је да мисли да је дијалог добио нови замајац. „Мислим да постоји план за 2. мај и да је веома јасно да је ће бити изнет. Надам се да ће бити постигнут одржив прогрес када је дијалог у питању“, рекао је Хил.
Он је рекао да је улога САД и међународне заједнице да убрза примену Бриселског споразума који је потписан 2013. године, а чији кључни део, првих шест тачака, а који се тиче ЗСО и даље није имплементиран. „Људи у српским срединама на Косову морају да схвате где је њихова будућност, а то ће сигурно бити омогућено формирањем Заједнице српских општина“, рекао је Хил.
Хил није желео да коментарише резултате избора који су јуче одржани у четири општине на северу КиМ и додао је да је америчка амбасада у Приштини објавила званично саопштење.
На питање да прокоментарише питање чланства тзв. Косова у Савету Европе које би данас требало да буде на дневном реду те институције Хил је рекао да је на Савету Европсе да одлучи о том питању.
„Оставио бих Савету Европе да одлучи о пријему Косова. Јасно је да постоји труд када је у питању статус Косова.“
Hil: Region će uspeti u onoj meri u kojoj zemlje postignu međusobnu saradnju

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Хил: Предлог за ЗСО највероватније на агедни 2. маја у Бриселу се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.