Izvor: Medijski istraživački centar, 21.Apr.2011, 21:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

2.028 žrtava ratova iz Srbije

U oružanim sukobima na teritoriji bivše SFRJ od 1991. do 1995. poginulo je i nestalo 2.028 građana Srbije, a sudbina 385 građana još nije rasvetljena, saopštio je Fond za humanitarno pravo.
Popis ljudskih žrtava u oružanim sukobima još nije potpuno završen, ali prema procenama iz FHPa dokument će 'malo menjati'.
'Ovo je nastavak inicijative da jednog dana budu poznata imena svih onih koji su stradali u ratovima. Prekinuće se praksa u kojoj ima samo brojki ali nema imena', >> Pročitaj celu vest na sajtu Medijski istraživački centar << kazala je izvršna direktorka Fonda Nataša Kandić.
Podatke o žrtvama FHP je pribavljala intervjuisanjem svedoka i članova porodica, analizom novinskih članaka i izveštaja državnih organa i nevladinih organizacija kao i transkripata sa suđenja pred Haškim tribunalom i pred domaćim sudovima.
Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Igor Jovičić rekao je da će to ministarstvo i ubuduće pružati pomoć i podršku za dobijanje podataka o stradalim licima u ratovima na teritoriji bivše SFRJ.
'Ne postoje informacije koje su danas tajna a koje mogu pomoći u razrešavanju zločina', kazao je Jovičić.
Prema podacima FHP, u Bosni i Hercegovini je stradalo 832 građana Srbije, u Hrvatskoj 850 a u Sloveniji 23 građana Srbije, dok se za 323 građana mesto stradanja još ne može sa sigurnošću utvrditi.
Najviše stradalih je iz Beograda (537) i Novog Sada (61), dok je 35 odsto stradalih osoba iz Vojvodine, a 47 odsto iz Centralne Srbije.
Najviše stradalih građana bili su starosti od 19 do 55 godina, što je preko 73 odsto od ukupnog broja, rekao je on.
Najviše je stradalo pripadnika Jugoslovenske narodne armije (1.039), 286 građana Srbije bili su pripadnici Vojske Republike Srpske a 37 Vojske Republike Srpske Krajine.
Stradalo je i 16 pripadnika policije, a za 92 osobe se na osnovu do sada prikupljenih podataka ne može odrediti pripadnost nekoj formaciji.
 

Nastavak na Medijski istraživački centar...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Medijski istraživački centar. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Medijski istraživački centar. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.