2.000 telohranitelja na 60 lica

Izvor: B92, 01.Okt.2012, 11:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

2.000 telohranitelja na 60 lica

Beograd -- Srbija je regionalni lider po broju štićenih ličnost, kao i po broju angažovanih na njihovom čuvanju i novcu koji za te svrhe odlazi iz budžeta, piše Pres.

Konkretni podaci o obezbeđenju predstavljaju državnu tajnu, ali je istraživanje Presa pokazalo da Srbija trenutno ima više od 60 štićenih ličnosti koje neprestano obezbeđuju policija i vojska, kao i još četrdesetak onih koji su bezbednosno pokriveni po mestu stanovanja ili kao članovi porodica štićenih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << lica.

Na tim poslovima, uključujući i obezbeđenje ambasada i drugih važnih objekata, angažovano je skoro 2.000 pripadnika policije, vojske i službi bezbednosti.

Računica "Presa" pokazala je da se samo na plate čuvara ugroženih mesečno sa doprinosima izdvaja više od dva miliona evra. Na to dolaze dnevnice, kao i troškovi smeštaja i putovanja koje snosi država bez obzira na to gde štićeno lice boravi. Takođe, u svakodnevnoj upotrebi za potrebe štićenih lica svakodnevno je najmanje 300 automobila jer se za osobu koja ima najniži stepen obezbeđenja duže dva vozila, dok su za one koji su u takozvanom prvom stepenu i do deset automobila u svakom trenutku na raspolaganju.

Ko ima pravo na obezbeđenje

Po Uredbi Vlade o određivanju poslova bezbednosne zaštite određenih lica, pravo na obezbeđenje imaju predsednik Srbije, predsednik vlade, ministar policije, ministar odbrane, šef diplomatije, kao i predsednik Skupštine, direktor policije, načelnik Generalštaba Vojske Srbije i šefovi bezbednosnih službi, kao i nosioci pravosudnih funkcija i drugi funkcioneri za koje postoji procena da su ugroženi.

Isti zakon kaže da nakon prestanka funkcije ta lica imaju pravo na obezbeđenje, dok za one kojima je jednom bezbednost sračunata kao ugrožena, potreba za obezbeđenjem može da traje decenijama.

U aktuelnoj političkoj postavi, "Kobre" Vojske Srbije obezbeđuju ministra odbrane Aleksandra Vučića, ali su zadužene i za nekoliko bivših funkcionera koji još imaju visok stepen obezbeđenja: Borisa Tadića, Dragana Šutanovca i Snežanu Malović. Svi ostali su na teretu policije.

Međutim, s obzirom na brojnost ugroženih, osim Uprave za obezbeđenje koja ima oko 1.300 zaposlenih, o štićenim licima brinu još specijalci iz PTJ, SAJ i Žandarmerije, kao i pripadnici UKP, dok čak 80 patrola beogradske policije, što je skoro 800 policajaca (u različitim smenama), pokriva mesta stanovanja ili neke druge objekte, piše "Pres".

Ivicu Dačića čuva posebno policijsko odeljenje za bezbednost ministra, a na osnovu ugroženosti obezbeđenje imaju potpredsednici Jovan Krkobabić, Mlađan Dinkić i Rasim Ljajić, ministar Velimir Ilić, dok Slavica Đukić Dejanović ima zaštitu kao bivša predsednica Skupštine.

Lider SPO Vuk Drašković ima već godinama obezbeđenje, dok lider LDP Čedomir Jovanović ima obezbeđenje na osnovu policijske procene, tako da od predsednika većih stranaka jedino Vojislava Koštunicu ne čuva niko, osim što patrola prođe ulicom u kojoj živi. Više od 20 sudija i tužilaca ima značajno obezbeđenje, kao i deo državnog tima koji je razbio klan Darka Šarića i Luke Bojovića. Zbog udara na mafiju obezbeđenje su dobile i dve novinarke, a obezbeđenje imaju i direktori RTS i B92 Aleksandar Tijanić i Veran Matić.

Ipak, analiza ukazuje da ima i apsurdnih situacija, pa tako poslanicu DS Jelenu Trivan i dalje čuva PTJ. Obezbeđenje joj je dodeljeno nakon što ju je nakon emisije na RTS napao lider Nove Srbije Velimir Ilić, a taj isti čovek ima obezbeđenje jer ga je na ulici napao siledžija koji za to dobio zatvorsku kaznu i nikada mu se više nije približio.

Dačić i Vučić: Sve treba preispitati

Predsednik vlade Srbije Ivica Dačić i njegov prvi zamenik Aleksandar Vučić smatraju da se previše troši na poslove obezbeđenja.

"Svakako da nećemo bilo čiju bezbednost ugroziti, niti će obezbeđenje biti oduzeto nekome ko je ugrožen, ali se definitivno mora uraditi procena kome je i koliko obezbeđenje potrebno, jer su državni troškovi zaista ogromni, a sigurno je da mnogima ne treba toliko veliko obezbeđenje kao što ga sada imaju", rekao je potpredsednik vlade Aleksandar Vučić za "Pres".

Ministar policije Ivica Dačić kaže da ogroman deo budžeta MUP-a Srbije odlazi na obezbeđenje.

"Osim plata, mi dajemo automobile, novac za gorivo, troškove za putovanja. Još pre godinu dana sam ukazao na to da mi obezbeđujemo i nosioce pravosudnih funkcija i zaštićene svedoke, i sve za koje se proceni da su ugroženi. A budžet nam se stalno smanjuje. Ne želim nikome da ugrozim bezbednost, ali neka racionalizacija moraće da se napravi", kaže Dačić.

Iskusni policajci kažu da je lako dodeliti obezbeđenje, ali retko ko se usudi da kaže da je potencijalna ugroženost nestala, jer time postaje odgovoran za eventualne posledice, naročito imajući u vidu da je ova zemlja pre manje od deceniju dozvolila da joj streljaju premijera.

Ipak, imajući u vidu da Nemačka sa 80 miliona stanovnika ima 33 štićena lica, jasno je da smo svoj evropski rekord moramo da umanjimo, jer je budžetska kasa ionako prazna, pa ne moraju svakodnevno da prolaze patrole kroz ulice onih za koje je većinski narod već zaboravio da su ikada bili ministri.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.