Украјински генералштаб: Од почетка рата, Русија изгубила више од 196.000 војника

Izvor: GradskeInfo.rs, 10.Maj.2023, 12:30

Украјински генералштаб: Од почетка рата, Русија изгубила више од 196.000 војника

Генералштаб Украјине тврди данас да је од почетка рата Русија изгубила 196.310 војника, у шта улази и 690 погинулих војника од уторка. Фото: Танјуг/AP Photo/Bernat Armangue Према извештају генералштаба, руска војска је изгубила и 3.736 тенкова, 7.275 борбених оклопних возила, 5.794 возила и цистерни, >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << 3.039 артиљеријских система, 555 вишецевних ракетних бацача, 308 система ПВО, 308 авиона, 294 хеликоптера, 2.624 дронова и 18 бродова, пренео је „Кијев индепендент“.
УКРАЈИНСКИ ЕНЕРГОАТОМ саопштио је да руска војска планира да евакуише више од 3.000 радника из Енергодара, код нуклеарне електране Запорожје, што, како наводи украјинска државна компанија за нуклеарну енергију, може да доведе до „катастрофалног недостатка“ особља.
Од 3.100 људи, 2.700 ради у електрани. „Руски окупатори доказују да су неспособни да осигурају неометан рад НЕ Запорожје, и сада постоји катастрофалан недостатак квалификованог особља. Чак и они Украјинци који су потписали срамне уговоре да раде у НЕ, биће ‘евакуисани’ ускоро“, навео је Енергоатом на Телеграму, пренео је Ројтерс.
ПРЕДСЕДНИК ПОКРЕТА „Ми смо заједно са Русијом“ и члан главног савета проруске регионалне администрације Запорошке области Владимир Рогов рекао је данас да су саопштења Енергоатома око НЕ Запорожје „усмерена ка изговорима да се освоји објекат“. Енергоатом је рекао да се ситуација у Запорожју стално погоршава.
„Немам дилему да ће под одређеним околностима, украјинска војска покушати да пређе Дњепар, створи себи тако одскочну даску да освоји НЕ Запорожје. Јасно, они виде безбедносну службу објекта као препреку. Покушаће да оправдају провокацију тако што ће за све окривити Русију“, рекао је Рогов за ТАСС.
У ПРЕТХОДНА 24 сата, руска војска циљала је девет украјински области – Суми, Чернигов, Харков, Херсон, Запорожје, Дњепропетровск, Николајев и Доњецк, а јутрос до 9.00 убијена су два цивила, а петоро је рањено, саопштено је из медија центра украјинског Министарства одбране. Додаје се да руске трупе користе минобацаче, тенкове, артиљерију, ракетне бацаче, ПВО, дронове и авијацију како би напали 126 украјинска насеља, пренео је „Кијев индепендент“.
ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАР НАТО Јенс Столтенберг изјавио је да су све чланице Северноатланске алијансе сложне да Украјине треба да постане њихова чланица, али да је питање када ће се то догодити. „Прво, сви савезници се слажу да ће Украјина постати члан НАТО. Сви се слажу да Украјина има право да изабере свој пут, и да није на Москви, већ на Кијеву, да одлучи о томе. Друго, сви савезници кажу да су врата НАТО отворена, али не могу тачно да кажем када ће Украјина постати чланица Алијансе“, рекао је Столтенберг за „Вашингтон пост“.
ПОРТПАРОЛ КРЕМЉА Дмитриј Песков изјавио је данас, поводом погибије репортера новинске агенције АФП код Бахмута, да „не треба веровати на реч украјинским представницима“, пренела је РИА Новости. Украјински представници рекли су да га је гранатирање дошло од руске стране.
„Нажалост, немам информације, а овде је, наравно, важно да се обратите нашем Министарству одбране. Предлажем да не верујемо на реч украјинским представницима“, изјавио је Песков.
Нешто раније, из агенције АФП су се огласили и саопштили да је њихов видео координатор Арман Солдин убијен током ракетног напада у близини Бахмута.
Како се наводи, Солдин (32), био је са новинарским тимом АФП, у друштву украјинских војника, када се група нашла под паљбом ракета „град“, док остатак новинарске екипе није повређен, пренео је АП. АП је додао позивајући се на податке Репортера без граница и Комитета за заштиту новинара, да је најмање 10 медијских радника убијено док су извештавали о рату у Украјини.
Počinju razgovori u Istanbulu o produžetku Sporazuma o izvozu žitarica

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Украјински генералштаб: Од почетка рата, Русија изгубила више од 196.000 војника се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Povezane vesti

196.310?

Izvor: B92, 10.Maj.2023

Generalštab Ukrajine tvrdi danas da je od početka rata Rusija izgubila 196.310 vojnika, u šta ulazi i 690 vojnika poginulih od utorka...Prema izveštaju generalštaba, ruska vojska je izgubila i 3.736 tenkova, 7.275 borbenih oklopnih vozila, 5.794 vozila i cisterne, 3.039 artiljerijskih sistema, 555...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.