„Не пуца“ се само последњих година на Божић – погледајте исечак из новина 1922. године где се прича о шенлучењу на овај празник (ФОТО)

Izvor: GradskeInfo.rs, 07.Jan.2024, 12:08

„Не пуца“ се само последњих година на Божић – погледајте исечак из новина 1922. године где се прича о шенлучењу на овај празник (ФОТО)

Након веселог дочека Божића широм Србије, уз традиоционално паљење бадњака, кувано вино и ракију, одјекивале су и петарде и ватромет, као један од „нових“ видова прославе. Иако би Бадње вече требало да се дочека у кругу породице, у тихој атмосфери, из једних новина можемо да >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << видимо да нова прослава није савремена појава. Фото: НС уживо На Инстаграм страници белграде_пхото_хисторy можемо видети да је 6. јануара, пре 102 године, тадашња Управа града Београда издала наредбу и забрани „шенлука“ на Божић, која гласи:
-Ову наредбу У.Г.Б. издаје већ неких 90 и више година, тј. од кад постоје, па ипак сваке године Београд одјекује од пуцњаве из свих калибара и из цеви представника свих врста ватреног оружја, што смо га имали од Карађорђа на овамо…- стоји у исечку.
Фото: PrtSc/Instagram/belgrade_photo_history Kako je proteklo Badnje veče u Novom Sadu? (FOTO/VIDEO)

Преузмите андроид апликацију.
Чланак „Не пуца“ се само последњих година на Божић – погледајте исечак из новина 1922. године где се прича о шенлучењу на овај празник (ФОТО) се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.