У Панчеву, граду на две реке, купање само на базену

Izvor: GradskeInfo.rs, 17.Jul.2023, 10:48

У Панчеву, граду на две реке, купање само на базену

Списак  вода које су безбедне за купање и рекреацију у општини Панчево спао је на само једну локацију, а то једини отворени базен који град има. Фото: Unsplash/connerbaker То су показала испитивања узорака површинских вода која је по захтеву и за за рачун Градске управе  обавио Завод за >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << јавно здравље Панчево.
Резултати кажу, да се „не препоручује вода за купање и рекреацију на свим купалиштима”.
Тако су са ионако скраћене листе локација одакле се узимају узорци отпала купалишта на обали Тамиша у Панчеву и селима Глогоњ и Јабука, на водотоку Поњавица у истоименом заштићеном подручју села Омољица и Банатски Брестовац.
Квалитет воде није се поправио ни на Дунавцу код Иванова и код излетишта Бела стена десно и лево од шпица, а на „црној листи” небезбедих сада се појавило и вештачко језеру у селу Качарево.
Узорци воде са свих локација прошли су и микробиолошка испитивања, која обухватају присуство фекалне и укупне колиформне бактерије, цревне ентерококе и броја аеробних хетеротрофа, као и физичко-хемијске анализе ПХ вредности, суспендованих материја, растворености и засићености кисеоником, нитрата, нитрити, амонијум јона, хлорида, укупне минерализације, електропроводљивости, гвожђа, цинка, олова, кадмијум, живе и никла.
Иако су анализе показале да воде на овом подручју тренутно одликује микробиолошка исправност, то није довољно да их стручњаци препоруче за освежавање, док је у узорцима у Иванову и обе локације Поњавице евидентирана прекомерна количина нутријената, што указује на веће загађење тих вода. У извештају Завода за јавно здравље Панчево овакво стање вода, приписује се изузетно високим температурама, које су довеле до смањења нивоа кисеоника у води на свим мерним местима.
Даље се наводи да мањак кисеоника пре свега утиче на живи свет у води, али може указати на присуство других загађења што могу довести до здравствених проблема код људи.
Zašto Nemice primaju za trećinu manju penziju od Nemaca

Преузмите андроид апликацију.
Чланак У Панчеву, граду на две реке, купање само на базену се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.