Никола Тесла направио је рендгенски снимак сопственог стопала машином коју је сам дизајнирао 1896

Izvor: GradskeInfo.rs, 26.Jul.2023, 14:28

Никола Тесла направио је рендгенски снимак сопственог стопала машином коју је сам дизајнирао 1896

Српски научник и изумитељ Никола Тесла је познат по свом раду са електричном енергијом и радио таласима. Имајући преко 300 патената, проналазач је био успешан, али нису сви његови експерименти били успешни или широко познати. На пример, велики број људи не повезују Теслу са рендгеном >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << (X-ray), а заправо је почео да експериментише са том технологијом 1894. Фото: Martin van Meytes/Wikimedia Commons/Radiographics Рендген фотографија (која је Тесла назвао „граф сенке“) Теслиног стопала у ципели. Тесла је добио слику 1896. помоћу рендгенских зрака које је генерисала његова сопствена вакумска цев, слична Ленардовој цеви, на удаљености од 8 стопа.
Фото: WikimediaCommons Уз објашњавање „феномена“ енергије, GPS система, бежичног преноса енергије и многих других открића, Тесла је такође наставио да се труди да научи што више о рендгенским зрацима. Фото: Рендген Теслине ноге 1896./via Radiographics Урадио је сопствене експерименте и створио високоенергетску вакумску цев која је радила на излазу Теслиног трансформатора или Теслине завојнице (Tesla coil) – његовог најпознатијег проналаска.
Фото: WikimediaCommons/Dickenson V. Alley Називајући их „графовима сенки“ (shadowgraphs), Тесла их је узео користећи најлакши модел који је могао пронаћи – себе. Рендгенски снимци (X-rays) његовог стопала (са још увек видљивим металним деловима његове ципеле) и шаке су велики доказ његовог рада.
Фото: Рендген Теслине шаке 1896./WikimediaCommons Али Теслин допринос свету радиологије није се ту завршио. Брзо је указао на корисну употребу рендгенских зрака у области медицине. Напомињући да рендгенски зраци приказују гушћа тела другачије од непрозирних тела, он је описао како се технологија може користити за проналажење страних предмета у телу или чак уочавање болести плућа.
Такође је осетио ризике рендгенског зрака. Научник је приметио промене на кожи, бол, оток, па чак и губитак косе. Он је то приписао озону и азотној киселини коју стварају зраци, а не самим зрацима: грешка у процени, у овом случају азотна киселина  није имала посебно везе са природом зрака, али га то није спречило да покуша да уведе прве мере безбедности против ових негативних ефеката.
У ствари, схватио је да су удаљеност и време кључни фактори у спасавању људског тела од штетних ефеката рендгенских зрака. И чак је покушао да направи алуминијумски штит да створи заштитну баријеру. Невероватно како је Тесла упркос свом пионирском раду умро сам и у сиромаштву. Или је то можда сасвим разумљиво, будући да je био дубоко великодушна особа и заинтересована само за научни напредак.
Bombardovanje Kraljevine Jugoslavije i Novog Sada (VIDEO)

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Никола Тесла направио је рендгенски снимак сопственог стопала машином коју је сам дизајнирао 1896 се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.