У Србији 188.223 особа има дозволу за држање оружја за личну безбедност

Izvor: GradskeInfo.rs, 29.Jul.2023, 11:36

У Србији 188.223 особа има дозволу за држање оружја за личну безбедност

У Србији 188.223 људи има регистровано оружје за личну безбедност, а Драгана Стојковић из Управе за управне послове Министарства унутрашњих послова истиче да поред услова за добијање дозволе за држање оружја, особа која жели да поседује оружје мора да испуњава и услове за његов >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << безбедан смештај и чување. Фото: Танјуг/Јадранка Илић Из МУП-а за Танјуг наводе да поред дозвола за ношење оружја за личну безбедност у Србији 44.135 особа има регистровано спортско оружје, а 222.584 физичких лица има регистровано ловачко оружје за које су издати оружни листови за држање и ношење оружја.
Стојковић истиче да је Правилником о просторно техничким условима за безбедан смештај и чување оружја прописано да оружје не може доћи у посед неовлашћених лица, односно да оружје мора бити смештено у сефовима, касама и другим ормарима који се не могу лако отворити. Она је навела и да каса, сеф или ормар у којем се држи оружје мора бити фиксиран за нешто, зид или орман, односно не може бити сеф који би неко могао да премести или однесе из стана.
Муниција, како је објашњава Стојковић, мора бити одвојена од оружја, што не значи да мора бити у другом сефу, већ је довољно да буде одвојена од оружја.
„Јако је битно да оружје не дође у посед неовлашћених лица, а уколико власник оружја поступи супротно тој законској регулативи сматра се прекршајем за који је предвиђена санкција односно новчана казна у износу од 20.000 до 150.000 динара и запрећена је казна затвора до 60 дана“, истакла је Стојковић.
Правилником је прописано и да се оружје и муниција чувају у стамбеном простору у месту пребавилашта власника оружја, као и да оружјем рукује пажљиво и да га савесно чува. Када је у питању пренос, односно транспорт оружја, Стојковић је појаснила да физичко лице може за сопствене потребе да преноси оружје, али оно мора бити спаковано у кофер, футролу, али тако да се онемогући употреба оружја и да у оружју нема муниције када се преноси.
„Правна лица и предузетници могу да врше пренос оружја преко посредника, али је битно да он на прописном обрасцу да овлашћење за тај пренос“, рекла је Стојковић.
Неки од услова за добијање дозволе за држање оружја су здравствена способност, неосуђиваност за одређена кривична дела, обученост за руковање ватреним оружјем као и услови за безбедан смештај и чување оружја.
Из МУП-а прецизирају да за добијање дозоле за личну безбедност особа мора да има оправдан разлог, односно да им може бити угрожена лична безбедност због природе посла или других околности, док за држање ловачког оружја морају да доставе доказ да испуњавају услове за поседовање ловне карте, а за за спортско оружје – уверење о активном чланству у спортској стрељачкој организацији.
Физичко лице које жели да добије дозволу за ношење оружја мора у изјави коју даје у полицији да изнесе чињенице које указују на то да му је лична безбедност битно угрожена, док ће надлежни орган руководећи се оценом доказа и података из евиденеција, као и оценом чињеница и података који су прикупљени безбедносном провером утврдити да ли би безбедност могла да му буде угрожена.
Особама које успуњавају услове оружани лист се издаје са роком важења од десет година, а припадници Министарства унутрашњих послова воде рачуна о томе да ли власник држи прописно оружје. Надлежни орган може, уколико се неки од услова прекрши, да донесе решење о одузимању оружаног листа.
Додали су и да у складу са Закључцима Владе од 4. и 5. маја ово министарство ради на припреми Нацрта закона о изменама и допунама Закона о оружју и муницији.
Još jedan Srbin na KiM optužen za navodni ratni zločin

Преузмите андроид апликацију.
Чланак У Србији 188.223 особа има дозволу за држање оружја за личну безбедност се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.