181. Oktoberfest u slikama

Izvor: B92, 20.Sep.2014, 17:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

181. Oktoberfest u slikama

Oktoberfest je šesnaestodnevni festival koji se održava svake godine u Minhenu. Festival počinje u septembru a završava se početkom oktobra. To je jedan od najpoznatijih i najvećih festivala u Nemačkoj.

Kada se kralj Ludvig Prvi oženio princezom Terezom 17. oktobra 1810. godine, gradonačelnik Andreas Dalarmi zamolio je kralja da organizuje konjičke trke u tu čast, na poljani ispod brda Sendlinger. Dobio je dozvolu i tako je organizovan prvi Oktoberfest u Minhenu. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Već 1835. ovom slavlju je prisustvovalo 50.000 ljudi iz cele Bavarske i od tada se sa kratkim prekidima svake godine slavi Oktoberfest.

Oktoberfest traje 16 dana i veći deo festivala se održava u drugom delu septembra. Festival tradicionalno počinje u subotu prepodne sa dolaskom zaprega iz pivnica koje donose pivo na Terezijinu poljanu gde su postavljeni šatori najvećih pivara bavarske kada tradicionalno gradonačelnik Minhena otvara prvo bure rečima:

„Slavina je stavljena!“ (nem. O’zapft is!).

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.