Предавање др Горана Васина „Србија, велике силе и српско питање 1804–1918 (први део)“ на Јутјуб каналу КЦНС

Izvor: GradskeInfo.rs, 08.Apr.2023, 07:36

Предавање др Горана Васина „Србија, велике силе и српско питање 1804–1918 (први део)“ на Јутјуб каналу КЦНС

Предавање историчара др Горана Васина на тему „Србија, велике силе и српско питање 1804–1918 (први део)“ можете погледати на Јутјуб каналу КЦНС. Фото: КЦНС  Прву од две трибине др Горан Васин отвара чињеницама о српском питању у политици великих сила које су представљале важну >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << тему српске историје 19. века, а и много шире зато што процеси започети тада, у мањој или већој мери, присутни и у политици великих сила данас када је у питању Балкан или југоисточна Европа.
Аустрија и Русија биле су највише заинтересоване за решавање српског питања у првој половини 19. века, а од 1830. године на сцену ступа и Велика Британија.
Тежак и трновит пут који су устаници започели Првим и Другим устанком дао је резултате кроз аутономну Кнежевину за коју се борио кнез Милош Обреновић 1848–1849. Васин наглашава да су Срби у Монархији највећу помоћ добили од стране Кнежевине Србије, као и што ће током устанака Срби из монархије помагати устаничку државу.
Када је реч о великим силама, аутор издваја два кључна момента, један је Грчки устанак а други је Кримски рат који ће одредити односе Русије, Аустрије и Велике Британије и на тај начин све до 1878. године, до Берлинског конгреса, кључно утицати на решавање Српског питања.
На крају, Васин закључује да је српско питање дуги низ година решавано одмереном и обазривом спољном политиком Србије, која је дала озбиљне резултате, док су велике силе на сваки начин покушале да заштите своје интересе и ту се огледа величина и успех политике Кнежевине, а касније 1882. Краљевине Србије.
Цело предавање можете погледати на линку: https://youtu.be/8P4DUL_kIYk




Multimedijalni koncert „LP dua“ u Gradskoj koncertnoj dvorani

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Предавање др Горана Васина „Србија, велике силе и српско питање 1804–1918 (први део)“ на Јутјуб каналу КЦНС се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.