Лира пала на рекордну ниску вредност од 18,85 у односу на долар

Izvor: GradskeInfo.rs, 06.Feb.2023, 17:25

Лира пала на рекордну ниску вредност од 18,85 у односу на долар

Вредност труске лире пала је данас на рекордно ниску вредност, а пад се осетио и на турској берзи, након што је јутрошњи разорни земљотрес допринео постојећим притисцима у виду снажног долара, геополитичким ризицима, као и изненађујуће високе инфлације. Фото: WikimediaCommons/Emartincar1 Како >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << наводи Ројтерс, лира је пала 18,85 одсто вредности у односу на амерички долар, а главна референтна вредност акција у земљи пала је за чак 4,6 одсто, док су банке пале за више од пет одсто, пре него што су упариле неке губитке са кључним индексима који су пали између 3,4-5 одсто до 13 часова.
Приноси на локалне 10-годишње државне обвезнице порасли су на чак 10,2 одсто, што представља највиши ниво у скоро два месеца.
“Трагични догађаји који су уследили након што је јужни део Турске погодио снажан земљотрес извор су додатне неизвесности уочи кључних избора који ће највероватније бити одржани у мају“, рекао је виши финансијски аналитичар агенције Ин тач капитал маркетс Пјотр Матис.
Истанбулска берза Борса је у раним јутарњим сатима најавила привремени прекид трансакција акцијама неколико компанија у зони земљотреса, али је додавала још имена на листу како је дан одмицао.
Како наводи Ројтерс, ржишта у развоју су под све већим притиском, јер валуте и акције широм света у развоју осећају притисак након што је у петак долар нагло порастао. Многи међународни инвеститори дали су отказ у последњих неколико година усред сталних тржишних превирања и прихватања неортодоксне економске и монетарне политике Анкаре, укључујући смањење каматних стопа суочених са растућом инфлацијом.
Геополитичке тензије су недавно повећале изгледе да Сједињене Државе заузму још чвршћи став у погледу спровођења санкција против Русије, што би додатно повећало притисак на турска тржишта након што је Вашингтон упозорио Анкару о извозу хемикалија, микрочипова и других производа у Русију који се могу потенцијално искористити у ратним напорима Москве у Украјини.
Kurs dinara prema evru danas 117,3307, prema dolaru 108,6999

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Лира пала на рекордну ниску вредност од 18,85 у односу на долар се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.