ЕУ помаже пословну инфраструктуру у 18 градова и општина са 4,6 милиона евра

Izvor: GradskeInfo.rs, 25.Jul.2023, 17:30

ЕУ помаже пословну инфраструктуру у 18 градова и општина са 4,6 милиона евра

Европска унија ће преко програма ЕУ ПРО Плус подржати унапређење пословне инфраструктуре у 18 локалних самоуправа у регионима Шумадије и западне Србије као и Јужне и источне Србије, саопштено је из програма ЕУ ПРО Плус. Фото: Wikimedia Commons Бесповратна средства већа од 4,6 милиона >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << евра опредељена су преко овог програма, који се спроводи у сарадњи са Министарством за европске интеграције, за пројекте изградње или реконструкције и инфраструктурног опремања индустријских зона, туристичких локација, као и за пројекте израде техничке документације у сврху развоја пословне инфраструктуре.
„Заједно са Европском унијом радимо на стварању услова за привредни раст а ова подршка ће допринети јачању конкурентности локалних самоуправа као и њиховој способности да спроводе пројекте. У 18 градова и општина уз бесповратна средства ЕУ, биће унапређена пословна инфраструктура у индустријским зонама, као и туристичка инфраструктура чиме ће се створити услови за нове инвестиције и нова радна места, што све води ка бољем животном стандарду грађана“, рекла је министарка за европске интеграције Тања Мишчевић.
Амбасадор ЕУ у Србији Емануеле Жиофре је истакао да ЕУ кроз подршку овим пројектима доприноси побољшању пословне и инвестиционе климе у Србији, јачању конкурентност и стварању услова за постизање бољих економских резултата.
„Очекује се да ови пројекти допринесу преко 300 милиона евра нових инвестиција и отварању око 4.500 нових радних места у року од пет година након њихове реализације, а посебну пажњу смо усмерили на подршку привредном развоју слабије развијених делова земље“, рекао је он. Од укупно опредељених средстава 3,1 милион евра ће бити утрошено за инфраструктурно опремање, односно изградњу саобраћајница, трафо станица, унапређење или изградњу комуналне инфраструктуре у индусутријским зонама у Ваљеву, Шапцу, Ћуприји, Прешеву и Мионици, реконструкцију и опремање бившег текстилног комбината у Босилеграду, док ће у Новом Пазару бити завршен регионални Смарт центар.
ЕУ ће са више од милиион евра подржати пројекте усмерене на развој одрживог туризма у Књажевцу, Алексинцу, Малом Зворнику и Краљеву, док ће Бајина Башта, Сурдулица, Лозница, Параћин, Зајечар, Косјерић и Лајковац добити више од 423.000 евра за израду техничке документације у сврху развоја пословне инфраструктуре, односно за израду пројеката за грађевинску дозволу, извођачких пројеката и студија изводљивости.
Саме локалне самоуправе, сразмерно степену развијености, обезбедиле су више од 2,7 милиона евра за суфинансирање ових пројеката.
Пројекти су изабрани путем јавног позива који је ЕУ ПРО Плус спровео у две фазе у периоду од 26. септембра прошле до 29. јануара ове године а листа одобрених пројеката доступна је на интернет страници програма ЕУ ПРО Плус.
MMF: Globalni ekonomski rast će u 2023. godini usporiti na 3,0 odsto

Преузмите андроид апликацију.
Чланак ЕУ помаже пословну инфраструктуру у 18 градова и општина са 4,6 милиона евра се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.