Столтенберг очекује да ће 18 НАТО чланица испунити циљ војне потрошње у 2024.

Izvor: GradskeInfo.rs, 14.Feb.2024, 15:55

Столтенберг очекује да ће 18 НАТО чланица испунити циљ војне потрошње у 2024.

Осамнаест, од укупно 31 чланице НАТО-а, постићи ће циљ потрошње од 2 одсто домаћег бруто производа за одбрану у 2024. години, изјавио је данас генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг. Фото: Танјуг/AP Photo/Virginia Mayo „Очекујем да ће 18 савезника потрошити 2 одсто свог БДП-а на одбрану ове >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << године“, рекао је Столтенберг на конференцији за новинаре у Бриселу и додао да то значи да ће европске чланице Алијансе уложити укупно 380 милијарди долара.
Потпарол немачког Министарства одбране саопштио је данас да ће та земља ове године испунити циљ од 2 одсто по први пут од краја Хладног рата, како се улагање у одбрану повећало од руске инвазије Украјине 2022. Немачка влада издваја 71,8 милијарди евра за трошкове одбране у текућој години кроз редовне и посебне буџетске издатке, преноси Ројтерс.
Претходне године, према проценама НАТО-а, 11 земаља је испунило тај циљ, и то је укључивало Пољску, САД, Грчку, Естонију, Литванију, Финску, Румунију, Мађарску, Летонију, Британију и Словачку. Нове процене НАТО-а за 2024. годину долазе након коментара бившег председника САД Доналда Трампа да Вашингтон можда неће стати у одбрану савезника који не издвајају довољно за одбрану.
Istraživanje: Majmuni u komunikaciji takođe koriste zadirkivanje

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Столтенберг очекује да ће 18 НАТО чланица испунити циљ војне потрошње у 2024. се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.