Кинеска порцеланска чинија из 18. века продата за осмоцифрени износ

Izvor: GradskeInfo.rs, 16.Apr.2023, 11:48

Кинеска порцеланска чинија из 18. века продата за осмоцифрени износ

Порцеланска чинија пречника око 12 центиметра из 18. века, продата је на аукцији кинеске уметности у Хонгконгу за више од 25 милиона долара, пренео је Си-Ен-Ен. Фото: Wikimedia Commons/Paul Hudson Аукцијска кућа Сотби описивала је чинију као “изузетно важну“, пошто потиче из царске керамичке >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << радионице, а наводи се да је израђена у 18. веку.
Чинија је израђена за време владавине цара Јонгженга, од 1722. до 1735, иако је емајл вероватно нанесен на чинију након цареве смрти. Америчка мудијска кућа наводи да је чинија део традиције познате као „фалангцаи“ или „стране боје“, што је назив за порцелан који потиче из царских пећи у Ђингдежену, али је емајлиран од стране занатлија у Забрањеном граду у Пекингу.
Илустрације на чиније приказују две ласте у лету, процветало кајсијино дрво и врбу, као и одломак песме за коју се верује да ју је наручио претходни цар из династије Минг, цар Ванли.
Стручњак за керамику Регина Крал је навела да су мотиви птица били веома популарни за време цара Јонгженга и описала чинију као један од предмета који представљају “врхунац сликања на порцелану, уметностни која никада није превазиђена“. Некада део комплета од две чиније, ова чинија се први пут помиње у колекцији коју је крајем 19. века саставио трговац из Шангаја, капетан Чарлс Освалд Лидел.
Две чиније су раздвојене 1929. године, када је свака продата за по 150 фунти, што је нешто више од 7.600 фунти, или 9.400 долара, у данашњем новцу, а “близанац“ оне која је продата у Хонгконгу налази се у лондонском Британском музеју.
Na jugu Italije otkriveni predmeti iz drevnog grčkog grada

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Кинеска порцеланска чинија из 18. века продата за осмоцифрени износ се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.