Izvor: Blic, 15.Jun.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

16. jun

16. jun Španija - Republika Irska 4:3 (1:1, 1:1, 1:0)

BEOGRAD - Reprezentacija Španije pobedila je izvođenjem jedanaesteraca, posle produžetaka, selekciju Republike Irske, rezultatom 4:3 i plasirala se u četvrtfinale Svetskog šampionata u fudbalu.

(17:15) Nema novih detalja oko ubistva generala Buhe

BEOGRAD - Načelnik kriminalističke policije SUP-a Beograd, major Jadranko Petković, izjavio je danas da 'nema ničega novog u vezi sa istragom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << oko ubistva generala policije Boška Buhe', ali je dodao da je 'cela policija angažovana oko toga i da radi danonocno'. On je na konferenciji za novinare kazao da 'postoje odredeni pravci istrage' i da ce javnost o njenim rezultatima biti blagovremeno obaveštena. General policije Boško Buha ubijen je pre nedelju dana oko 2.30 ujutro, na parkingu ispred beogradskog hotela 'Jugoslavija'. Petkovic je danas novinare obavestio i da je uhapšen Darko Trivunović (21) iz Beograda, koji je osumnjicen da je pre nekoliko dana pretukao, u prisustvu putnika, kondukterku GSP-a, Romkinju Radmilu Marinkovic. On se tereti za krivicno delo izazivanja rasne i verske netrpeljivosti za koje je zaprecena kazna do tri godine zatvora.

(16:52)

Pavković: Stvoreni uslovi za reformu vojske

NIŠ - Načelnik generalštaba Vojske Jugoslavije (VJ) Nebojša Pavković izjavio je danas u Nišu da su raspuštenjem armija i uspostavljanjem korpusa 'stvoreni uslovi za aktivniju i bržu reformu vojske'. 'Dobicemo manje, ali efikasnije jedinice, po ugledu na zapadnoevropske vojske', rekao je Pavkovic na centralnoj proslavi 16. juna, Dana VJ, koja je održana danas u niškoj kasarni 'Pantelej'.

(16:29) Uhapšen ubica

BEOGRAD - Beogradska policija uhapsila je Vladana Milosavljevica (34), iz Mladenovca, zbog sumnje da je 24. aprila ove godine na Bežanijskoj kosi ubio radnika firme 'Lavlja kandža' Gorana Vuckovica (24), iz Beograda. Milosavljevic je te večeri došao na Bežanijsku kosu, u ulicu Generala Mihajla Nedeljkovića, svojim automobilom 'golf 2 GTI', sa bosanskim registarskim tablicama. Nakon toga je sacekao da Vuckovic izađe iz svog automobila 'reno megan', pa mu je prišao i iz neposredne blizine, iz pištolja marke TT, ispalio više hitaca koji su Vuckovica pogodili u grudi i glavu.

(16:14) Drnovšek: Slovenija želi jačanje saradnje sa Jugoslavijom

LJUBLJANA - Premijer Slovenije Janez Drnovšek izjavio je da ce tokom prestojece, prve zvanicne posete Beogradu slovenacka strana pozitivno oceniti dosadašnju saradnju i izraziti interes za nastavak i jacanje dijaloga i intenziviranje privredne saradnje Slovenije i SRJ. U intervjuu za agenciju Beta, on je rekao da ce tokom posete, koja je predvidena za 18. i 19. jun, biti naglašena i podrška Slovenije za clanstvo SRJ u Savetu Evrope i unapređenju saradnje sa Evropskom unijom i NATO-om.

(15:26) DOS i Koštunica i dalje ubedljivo najpopularniji

BEOGRAD - Prema najnovijem nedeljnom ispitivanju javnog mnjenja agencije 'Stratedžik marketing', DOS je i dalje ubedljivo najpopularnija politicka grupacija u Srbiji, a predsednik SRJ Vojislav Koštunica najpopularniji politicar. Prema istraživanju obavljenom u poslednjih pet dana, za DOS bi na izborima u ovom trenutku glasalo 46,9 odsto birača, dok na izbore ne bi izašlo 34,5 odsto. DOS je u odnosu na prethodnu nedelju povecao broj glasaca za 5,1 odsto. Ako bi DSS izašao na izbore samostalno, dobio bi 22,2 odsto glasova, dok bi ostatak DOS-a imao neznatno više - 23,4 odsto. Ostatak DOS-a beleži uspon u odnosu na prošlu nedelju od 1,7 odsto, dok DSS ove nedelje ima skoro tri odsto više potencijalnih glasaca.

(14:51) Senegal - Švedska 2:1

OITA - Fudbalska reprezentacija Senegala plasirala se danas u osminu finala Svetskog prvenstva. Senegal je pobedio Švedsku zahvaljuci takozvanom 'zlatnom golu', koji je u prvom produžetku postigao Anri Kamara. U regularnom delu meca bilo je 1:1. U regularnom delu meca, Švedani su poveli golom Henrika Larsona u 11. minutu, a izjednacio je Anri Kamara u 37. minutu. U osmini finala Senegal igra protiv pobednika meca Japan-Turska.

(13:31) Adrijan Severin sutra u Beogradu

BEOGRAD - Predsednik Parlamentarne skupštine Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) Adrijan Severin doputovace u ponedeljak uvece u posetu Beogradu tokom koje ce se sastati sa predsednicima parlamenata i visokim jugoslovenskim zvanicnicima. Severin ce razgovarati sa predsednikom Veća građana Savezne skupštine Dragoljubom Mićunovićem, potpredsednicom Skupštine Srbije Gordanom Čomić i predsednicom Skupštine Crne Gore Vesnom Perović.

(12:38) Ruski ministar za ekonomski razvoj Gref dolazi u Beograd

BEOGRAD - Pitanja bilateralne saradnje u oblasti energetike bice u centru pažnje tokom posete ruske delegacije na celu sa ministrom za ekonomski razvoj i trgovinu Rusije Germana Grefa SR Jugoslaviji. Po recima portparola ministra Konstantina Bogdanova, koje prenosi agencija RIA Novosti, u toku posete, koja ce trajati od 16. do 18. juna, planirani su susreti šefa Ministarstva za ekonomski razvoj i trgovinu sa predsednikom SR Jugoslavije Vojislavom Koštunicom, zamenikom premijera i ministrom za medunarodne ekonomske veze Miroljubom Labusom i premijerom Srbije Zoranom Đinđićem.

(12:28) U saobraćajnoj nesreći na severu Indije 26 mrtvih

NJU DELHI - Najmanje 26 osoba nocas je izgubilo život u saobracajnoj nesreci u državi Utarancal na severu Indije, prenosi televizija 'Star njuz cenel'. Kako prenosi ta televizija, autobus, na kojem je pukla guma, survao se u provaliju. U trenutku nesrece u autobusu se nalazilo oko 32 putnika na putu za grad Badrinat na severu Indije.

(11:43) U požaru u jednom kafeu u Pekingu 24 osobe izgubile život

PEKING - Dvadeset i cetiri osobe jutros su poginule a 13 ih je povredeno u požaru koji je izbio u jednom sajber kafeu u Pekingu, prenosi kineska državna agencija. Požar je izbio nocas oko dva casa i 40 minuta po lokalnom vremenu u jednom 'sajber kafeu' u Haidianu, delu Pekinga, prenosi Sinhua. Kafe je smešten u severnom delu grada, gde žive uglavnom studenti i gde se nalazi najveci broj univerziteta.

(11:37) Počeo drugi krug parlamentarnih izbora u Francuskoj

PARIZ - U Francuskoj se danas održava drugi krug parlamentarnih izbora na kojima ce Francuzi izabrati 519 poslanika Nacionalne skupstine. Biracka mesta otvorena su jutros u šest casova, a biraci ce moci da izadu na glasanje do 20 casova veceras. Ocekuje se da ce na izbore da izade oko 37 miliona biraca. U drugom krugu Francuzi ce imati priliku da izaberu 519 od 577 poslanika Nacionalne skupštine (donji dom Parlamenta). 58 poslanika izabrano je u prvom krugu parlamentarnih izbora koji su održani 9. juna. Rezultati vecine obavljenih anketa idu u korist desnice.

(11:31) Mihajlović: Steže se obruč oko kriminalnih grupa

BEOGRAD - Srpski ministar unustrašnjih poslova Dušan Mihajlović ocenio je da se 'obruč oko kriminalnih grupa steže' i izrazio žaljenje što u toj borbi stradaju i ljudi koji su ucinili mnogo da se sacuva mir i bezbednost u zemlji. Mihajlovic je za današnju 'Politiku', o motivima ubistva generala policije Boška Buhe, izjavio da je 'u ovom trenutku sve moguce' i da ne treba nagadati. 'Naš kolega general Buha nije se libio da ukaže na mafijaske klanove, što mnogima nije odgovaralo, a ko je najvise prozvan vec znamo. Uskoro cemo znati izvršioce, pa i organizatore, finansijere, nalogodavce. Sada ce policija prozivati njih', najavio je Mihajlovic.

(11:24) 15. jun Koalicija 'Zajedno za Jugoslaviju' demantuje da je Lekić njen kandidat za predsednika Crna Gore

PODGORICA - Čelnici Sociajlisticke narodne partije i Narodne stranke (NS), Zoran Žižic i Dragan Šoc, demantovali su danas tvrdnju podgorickih 'Vijesti' da ce Miodrag Lekic, ambasador SRJ u Rimu, biti kandidat koaliciju 'Zajedno za Jugoslaviju' za predsednika Crne Gore, na jesenjim predsednickim izborima. Žižic je na konferenciji za novinare kazao da 'ta informacija nije tacna, jer koalicija još nije odredila perdsednickog kandidata'.

(17:46) Pelević predsednički kandidat Stranke srpskog jedinstva

BEOGRAD - Predsednik Stranke srpskog jedinstva (SSJ) Borislav Pelevic kandidat je te stranke za predsednika Srbije na predstojecim predsednickim izborima, receno je danas na Izbornoj skupštiniGgradskog odbora SSJ Beograda. Pelević je u obraćanju ucesnicima skupštine rekao da ta stranka traži da Vlada Srbije podnese ostavku 'jer je nesposobna da vodi zemlju', kao i da to ucini i predsednik SRJ Vojislav Koštunica. On je ocenio da je 'jedini izlaz iz svekolike krize u kojoj se nalazi Srbija' raspisivanje izbora na svim nivoima i pozvao DOS da ispuni 'bar jedno predizborno obećanje' i raspiše izbore.

(17:27) Oslobođen Albanac optužen za ubistvo Srba

GNJILANE - Međunarodno vece Okružnog suda u Gnjilanu izreklo je danas oslobadajucu presudu Afrimu Zeciriju iz sela Cernica, optuženom za ubistvo troje i ranjavanje dvoje Srba i tom selu nadomak Gnjilana pre dve godine, preneli su prištinski mediji na albanskom jeziku. Bivši administratori UN na Kosovu Bernar Kušner i Hans Hekerup optuženom su produžavali istražni pritvor sve dok ne bude utvrđeno dali je zaista kriv po navodima optužbe. Srbi iz Cernice su za ubistvo njihovih sugradana u maju 2000. godine - Vojina Vasica (57), Tihomira Trifunovica (43) i cetvorogodišnjeg Miloša Petrovica, optužili Zecirija a zastupnik oštecenih na suđenju u Gnjilanu advokat Olivera Jovanovic zatražila je da optuženi bude osuđen na smrtnu kaznu.

(17:21) Još jedan napad ručnom bombom u Bujanovcu

BUJANOVAC - Na kuću Isljama Sulejmanija u Bujanovcu nepoznata lica noćas su bacila ručnu bombu kineske proizvodnje, saopštio je danas vladin Press centar na jugu Srbije. U trenutku napada, u jedan sat i trideset minuta posle ponoći, u kuci Sulemanija nije bilo nikoga. Motivi tog napada još nisu poznati. Prethodne noći ručna bomba bačena je na kucu predsednika Mesne zajednice u Velikom Trnovcu, Galipa Bećirija.

(17:07) Sanino: Podrška osnivanju posebnog suda za ratne zločine

BEOGRAD - Učesnici dvodnevne konferencije o organizovanju sudenja za ratne zlocine u Srbiji i Crnoj Gori složili su se sa idejom o osnivanju specijalnog suda u kome bi bile sudije i tužioci specijalizovani za tu oblast, izjavio je danas u Beogradu šef Misije OEBS-a u SRJ Stefano Sanino. Taj sud, koji bi organizovao samo sudenja za ratne zlocine, treba da bude sposoban da samostalno sprovodi istrage, da ima odgovarajuci nivo bezbednosti i sistem zaštite svedoka, da bude nepristrasan i slobodan od politickih pritisaka, rekao je Sanino na konferenciji za novinare.

(16:49) Danska - Engleska 0:3

NIGATA - U drugom meču osmine finala Svetskog prvenstva fudbaleri Engleske savladali su Dansku sa 3:0. Svi golovi postignuti su u prvom poluvremenu, a strelci su bili Rio Ferdinand (5.), Majkl Oven (22.) i Emil Heski (44.). Englezi se u četvrtfinalu sastaju sa pobednikom meča Brazil - Belgija.

(16:34) Štajner otvorio filijalu americke banke u Zvečanu

ZVEČAN - Šef UNMIK-a Mihael Štajner otvorio je danas u Zvečanu filijalu Americke banke na Kosovu, istakavši da je oživaljavanje ekonomije jedan od prioriteta medunarodnih misija u pokrajini. Ta banka ce pomagati malim preduzecima, rekao je Štajner, dodajuci kako su investicije za sever Kosova posebno važne. On je naveo da je isto tako važno da na Kosovu budu uspostavljene legalne strukture koje treba da pomognu ljudima i da budu u interesu onih koji u pokrajini žive.

(16:26) Pretres Stanišićeve kuće sprečio vrh MUP-a

BEOGRAD - Bivši šef državne bezbednosti (RDB) Srbije Jovica Stanišić potvrdio je danas da su pripadnici Resora javne bezbednosti u prisustvu istražitelja Haškog tribunala sinoc pokušali da izvrše pretres njegove kuce u Beogradu. Stanišic je u pisanoj izjavi beogradskoj televiziji 'BK' naveo da su policija i predstavnici Tribunala od te namere odustali posle konsultacija sa vrhom Ministarstvom unutrašnjih poslova Srbije i uveravanja da se svi službeni spisi vec nalaze u tom ministarstvu.

(16:09) Đelić: Mirko Marjanović imao u Švajcarskoj 1,25 miliona franaka

BEOGRAD - Ministar finansija i ekonomije Srbije Božidar Đelić izjavio je danas da je na racunima ljudi bliskih bivšem režimu Slobodana Miloševića u švajcarskim bankama pronadeno devet miliona švajcarskih franaka. 'Radi se o devet lica, a za sada možemo objaviti tri imena', rekao je Đelić za Betu. Reč je o bivšem premijeru Srbije Mirku Marjanoviću koji je imao na računu 1,25 miliona švajcarskih franaka, bivšem direktoru Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje (RZZO) Tomislavu Jankoviću, koji je imao 800 hiljada švajcarskih franaka i, kako je rekao Đelić, 'izvesnom gospodinu Mitroviću', takođe iz RZZO, sa 200 hiljada švajcarskih franaka na računu.

(15:28) Svilanović: Važno suzbijanje organizovanog kriminala

BEC - Ministar inostranih poslova SR Jugoslavije Goran Svilanović ocenio je danas u Beču da je suzbijanje organizovanog kriminala i ilegalne trgovine veoma važno za bezbednost i stabilnost citavog regiona jugoistočne Evrope. On je u svom izlaganju na konferenciji NATO na temu 'Međunarodna bezbednost i terorizam', čiji je domaćin Ministarstvo odbrane Austrije, naglasio da SRJ podržava borbu protiv terorizma. Svilanović je kazao da se mora sprečiti naoružavanje terorista i suzbijanje kriminala, jer se deo profita kriminalnih aktivnosti koristi za terorističke akcije. On je, takođe zatražio univerzalne standarde u borbi protiv organizovanog kriminala i terorizma.

(15:12) Batić: Dva poslanika DSS prešla u DHSS

BEOGRAD - Lider Demohrišcanske stranke Srbije (DHSS) Vladan Batić izjavio je danas da su dva novoimenovana poslanika Demokratske stranke Srbije (DSS) u republičkom parlamentu, Milorad Jakšić i Vitomir Tomanović, prešli u njegovu stranku. On je na sednici Glavnog odbora DHSS-a kazao da su novi članovi te partije ostali 'verni načelima i principima DOS-a' i 'integrativnim reformskim idejama' vladajuće koalicije. 'Oni žele da rade i da pokažu odgovornost', kazao je Batić i dodao da ispoljavanje obaveza, požrtvovanje i odgovornost predstavljaju politicku opciju reformskog dela DOS-a, koja je suprotna 'ignorisanju obaveza, neradu, javašluku, netrpeljivosti i neodgovornosti koju vec dugo demonstrira jedan manji deo DOS-a'.

(14:38) SAD pozivaju SRJ da uhapsi Karadžića i Mladića

BEOGRAD - Americki ambasador za pitanja ratnih zlocina Pjer Prosper pozvao je danas SR Jugoslaviju da preduzme 'hrabri korak hapšenja i izrucenja Ratka Mladića i drugih značajnih optuženika' Haškom tribunalu. 'Ukoliko se utvrdi da se optuženi, ukljucujuci Radovana Karadžica, ne nalaze na jugoslovenskoj teritoriji, mi ocekujemo pomoc Jugoslavije u lociranju tih odmetnika', naglasio je Prosper na konferenciji OEBS u Beogradu, posvecenoj ratnim zločinima.

(12:56) Batić obećava samostalnu Srbiju

BEOGRAD - Predesdnik Demohrišćanske stranke Srbije Vlada Batić izjavio je danas da će ta stranka vrlo brzo obznaniti plaftormu za preuređenje odnosa u zajednickoj državi Srbije i crne Gore. 'To će biti ili zajednica ili savez ili konfederacija samostalne i suverene Srbije i samostalne i suverene Crne Gore', rekao je Batic u uvodnom izlaganju na sednici Glavnog odbora DHSS. Prema njegovim rečima, to ce biti država čistih računa, koja ce imati više sadržaja, funkcija i naldežnosti od onih koje se nude beogradskim sporazumom. 'Naš cilj - samostalna Srbija - će biti pre ili kasnije ispunjen, to je obećanje DHSS', rekao je Batić.

(12:16) Đinđić: Ili nismo našli pravu demokratiju ili s poslanicima nešto nije u redu

BEOGRAD - Ili zemlja nije našla pravi model demokratije ili sa tim poslanicima nešto nije u redu, rekao je premijer Srbije Zoran Đinđić, povodom bojkota parlamenta od strane poslanika DSS, a prenosi današnji "Blic". Đinđić je, odgovarajući na pitanja o izjavi predsjednika SRJ Vojislava Koštunice da predsednik Srbije, koji je to od vremena Slobodana Miloševica, ima velika ovlašcenja, odgovorio da su u Predlogu ustava koji je ponudio DSS data još veca ovlašcenja, skoro kao predsedniku SAD. 'Sadašnji republicki Ustav daje veći akcenat funkciji predsednika Srbije, nego Vlade i u tome ne vidim veliki problem', rekao je Đinđić. On je objasnio da predsednik Srbije u vanrednim situacijama zaista ima velika ovlašcenja, ali vanredno stanje ne može tek tako da se proglasi, pošto razlozi za to ne postoje.

(12:04) Policija pretresla stan bivšeg šefa Držane bezbednosti

BEOGRAD - Pripadnici Resora državne bezbednosti Srbije, kako prenosi Radio B92, izvršili su u petak uveče pretres kuće bivšeg šefa te službe Jovice Stanišića u Beogradu, u prisustvu istražitelja Haškog tribunala. Prema izvorima tog radija, nalog za pretres Stanišiceve kuce izdat je na zahtev Haškog tribunala za ratne zlocine. Ti izvori su naveli da je Stanišić u razgovorima sa istražiteljima Tribunala, koji navodno traju vec tri meseca, otkrio da poseduje dokumenta koja ga oslobađaju odgovornosti, a terete druga lica. Stanišić je rekao da ne može da preda ta dokumenta bez odobrenja Savezne vlade.

(11:54) Sanino: OEBS razmatra oduzimanje mandata DSS

BEOGRAD - Šef misije OEBS za Jugoslaviju Stefano Sanino je rekao da specijalizovana institucija OEBS za izbore razmatra pravni osnov oduzimanja mandata u republičkoj skupštini. Sanino je za TV B92 naglasio da OEBS ne staje ni na čiju stranu, već je posvećen jačanju demokratskih institucija i zbog toga veoma zainteresovan za puno poštovanje pravnih propisa i za rad Skupštine.

(11:31) 'Srpska odbrambena garda" preuzela odgovornost za ubistvo Buhe

BEOGRAD - Beogradska policija analizira pismo koje je stiglo u redakciju "Blica", a u kojem je izvesna 'Srpska odbrambena garda' preuzela odgovornost za ubistvo pomoćnika načelnika Resora javne bezbednosti MUP Srbije general majora Boška Buhe. Beogradskoj policiji, nezvanično saznaje ovaj dnevnik, 'Srpska odbrambena garda' nije poznata, ali uprkos tome se istražuje svaki trag koji bi mogao dovesti do rasvetljavanja ubistva Buhe. Pismo, koje je u beloj koverti poslato 12. juna iz Beograda kao poslovna pošta, urađeno je na kompjuteru ćirilicom. 'Srbija glasno plače za svojim sinovima koji su davali živote za spas srpskog naroda i otadžbine. Naš zavet mrtvima je stvarna sudbina svakog izdajnika oplakanog suzama njegove plave krvi', navodi se u pismu i napominje: 'Teška srca prljamo ruke srpskom krvlju lišeni želje za sopstvenim životom'. Blic podseća da je pomenuta organizacija SOG ranije u nekoliko navrata slala pisma redakciji, posle 5. oktobra 2000. u kojima je navodila da Slobodan Milošević, Zoran Đinđić i ostali 'izdajnici srpskog naroda' moraju biti ubijeni.

(11:28) Dinkić: Cena ulja viša od svetske zbog monopola

SOMBOR - Cena robe se formira na tržištu, s tim što u nekim oblastima postoji monopol, ali protiv monopola se mora boriti antimonopolskom politikom, kao što je agrarna politika, rekao je guverner Narodne banke Jugoslavije Mlađan Dinkić, prilikom posete Somboru. Dinkic je rekao da ima slucajeva kada cene nekih prroizvoda predu tržišni nivo. 'Jedan od primera kako su neke cene prešle tržišne nivoe jeste cena ulja, pa su tako naše cene jestivog ulja više od svetskih cena, i više od cena u okruženju,a razlog je ne postojanje agrarne politika koja bi intervenisala ili iz uvoza, ili izbacivanjem roba na tržište iz robnih rezervi i tako oborila cenu'.

(11:26) Svilanović danas u Beču

BEOGRAD - Savezni ministar inostranih poslova (SMIP) Goran Svilanović učestvovaće danas na međunarodnoj konferenciji o bezbednosti i borbi protiv terorizma, koja se održava u Beču, saopšteno je danas iz SMIP. Svilanović ce u svojstvu predsedavajućeg Procesa saradnje zemalja Jugoistocne Evrope upoznati skup sa regionalnim naporima u borbi protiv međunarodnog terorizma, kaže se u saopštenju SMIP.

(11:12) Đelić: Suprostavićemo se Štajnerovoj privatizaciji

NIŠ - Ministar finansija u republickoj Vladi Božidar Đelić izjavio je u Nišu da će zvanični Beograd suprotstaviti planu privatizacije srpskih firmi na Kosovu i Metohiji koji je predstavio šef UNMIK Mihael Štajner. 'UNMIK nam je predocio plan formiranja 'Kosovo Trast Agency' koja bi preuzela aktivu naših firmi na Kosovu i Metohiji i potom je prodavala. Ucinicemo sve da se tome suprotstavimo i u tom nastojanju iskoristiti i adut kakav je odluka da Kosovo ne može da se zadužuje mimo odobrenja Srbije',rekao je Đelić na konferenciji za novinare.

(10:55) Ljajić: Etnička distanca u SRJ i dalje visoka

NOVI SAD - Jugoslovenski ministar za nacionalne manjine Rasim Ljajić izjavio je danas da je stepen etnicke distance u SRJ i dalje visok, dodajuci da se ipak preko noci ne može napraviti etnicki tolerantno društvo. 'Stepen etničke distance je nešto manji posle 5. oktobra, ali svega za 13 odsto. U februaru ove godine je ipak ponovo zabeležen rast etnickih antagonizama', kazao je LJajic na seminaru 'Vrednost razlicitosti - nacionalne manjine u medijima', koju organizuje nevladina organizacija 'Medijapakt'.

(10:43) Štajner ima plan za ujedinjenje Kosovske Mitrovice

PRIŠTINA - Šef UNMIK-a Mihael Štajner ima plan za rešenje problema Kosovske Mitrovice, piše danas prištinski list 'Zeri', pozivajuci se na izjavu francuskog generala Kloda Pernela. Pernelovu izjavu 'Zeri' objavljuje u uvodniku koji nosi naslov 'Francuski general otkrio tajni plan UNMIK-a za Kosovsku Mitrovicu', dan pred Štajnerovu posetu podeljenoj Mitrovici. 'Štajner ima plan za Kosovsku Mitrovicu i ja iskreno mislim da ce sa lokalnim izborima i imenovanjem svih ministara stvari krenuti mnogo brže', izjavio je Pernel

(10:41) Miodrag Lekić možda kandidat za predsednika Crne Gore

PODGORICA - Jugoslovenski ambasador u Rimu Miodrag Lekić mogao bi biti kandidat za predsednika Crne Gore na predsednickim izborima na jesen. O takvoj mogucnosti danas piše podgoricki list 'Vijesti', koji navodi da bi Lekica mogla kandididovati opoziciona koalicija 'Zajedno za Jugoslaviju'. On bi, prema listu, bio pogodan jer u koaliciji 'Zajedno za Jugoslaviju' procenjuju da 'nijedan partijski lider (te koalicije) ne bi imao šansi da se suprotstavi (sadašnjem predsedniku Milu) Đukanoviću' .

(10:38) Nemačka - Paragvaj 1:0

SOGVIPO - U prvom mecu osmine finala Svetskog fudbalskog prvenstva u Japanu i Južnoj Koreji, Nemacka je savladala Paragvaj sa 1:0. Gol je postigao Oliver Nojvil u 88. minutu meca. Nemačka će u cetvrtfinalu igrati sa pobednikom meča Meksiko-SAD.

(10:35) Navratilova u 45. igra u singlu na turniru u Istbornu

ISTBORN - Devetostruka šampionka Vimbldona Martina Navratilova vratice se igri u singlu, nakon osmogodišnje pauze, na turniru u Istbornu koji se održava sledece nedelje. Navratilova (45), koja je osvojila 18 grend slem titula u singlu, dobila je poslednju 'divlju kartu' za ucešce na turniru koji pocinje u ponedeljak u Devonšir Parku. 'Martina je legendarna licnost u Istbornu i mi smo oduvek cenili njenu podršku', rekao je direktor turnira Džon Fiver. Navartilova ce na tom turniru igrati i u dublu sa Natašom Zverevom.

(10:17) 14. jun Od sutra protest studenata i maturanata zbog enormno visokih školarina

BEOGRAD - Protest beogradskih studenata i maturanata, koji traže preispitivanje cena školarine na fakultetima, pocece sutra u 15 casova na Platou ispred Filozofskog fakulteta. Studenti nameravaju da produ glavnim beogradskim ulicama - Srpskih vladara, do Slavije, Beogradskom i Bulevarom kralja Aleksandra do Platoa. Školarine u iznosu od 29.000 do 130.000 dinara za brucoše i 30 odsto ekonomske cene za one koji obnavljaju godinu neusklađene su sa uslovima i standardima koji postoje na fakultetima, ali i prosecnim platama od 200 nemackih maraka, tvrde organizatori protesta.

(19:04) Valanten: Kfor i UN će zaustaviti dominaciju Albanaca

PRIŠTINA - Komandant Kfora francuski general Marsel Valanten izjavio je danas da su međunarodne snage na Kosovo '99. godine došle da bi sprečile dominaciju Srba, naglašavajuci da međunarodna zajednica danas neće dozvoliti novu dominaciju Albanaca. 'Ucinicemo sve da osiguramo prava manjinama a njihovo ucešce u organima vlasti je najbolji nacin da zaštite svoja prava. Bolja buducnost se gradi razgovorima a nikako bojkotom', rekao je general Valanten u intervjuu Radiju 'Blu skaj', programa na srpskom jeziku. On je istakao da veruje u multietnicko Kosovo.

(18:45) Koštunica primio Udruzenje nestalih 1992/93. godine

BEOGRAD - Jugoslovenski predsednik Vojislav Koštunica razgovarao je danas sa delegacijom Udruženja roditelja i porodica uhapšenih, zarobljenih i nestalih lica SRJ, saopšteno je iz Kabineta predsednika SRJ. U saopštenju se navodi da su predstavnici Udruženja zamolili Koštunicu da u kontaktima sa predstavnicima međunarodne zajednice i zvanicnicima Hrvatske i Bosne i Hercegovine 'podstakne što hitnije rešavanje tog pitanja'.

(18:34) Albanci moraju da priznaju jugoslovensko-makedonski dogovor o granici

SKOPLJE - Americki predstavnik za Balkan Džejms Holms izjavio je danas u Skoplju da obeležavanje makedonsko-jugoslovenske granice može da pocne, izuzimajuci deo prema Kosmetu. On je rekao da sa postavljanjem obeležja na kosovskom delu mede treba sacekati 'dok se ne obave još neki politicki poslovi', ne precizirajuci o kakvim poslovima je rec. Demarkacija granice, prema njegovim recima, treba da pocne od tromede sa Bugarskom i da se nastavi njenim zapadnim delom. Holms je govorio i o svom juceršnjem boravku na Kosmetu i naglasio da je kosovskim liderima rekao da priznaju makedonsko-jugoslovenski dogovor o granici. 'Kosovskim liderima sam rekao da o sadržaju tog dokumenta više ne može da se pregovara', istakao je Holms.

(18:28) Švajcarska otkrila bankovne račune Miloševićevih saradnika

BERN - Švajcarska je danas dostavila Beogradu seriju bankovnih računa pronađenih tokom istrage o fondovima osoba bliskih bivšem predsedniku SRJ Slobodanu Miloševicu, saopštilo je Federalno ministarstvo pravde u Bernu. Reč je o tri osobe, ciji identiteti nisu objavljeni, koje su osumnjicene da su ilegalno profitirale na svojim funkcijama tokom Miloševićevog režima. Jugoslovenske vlasti poslale su Švajcarskoj, tokom 2001. godine, više molbi za pokretanje sudskog postupka u Švajcarskoj.

(17:58) Završen proces ekshumacije na groblju u Novom Sadu

NOVI SAD - Proces ekshumacije 48 tela neidentifikovanih lica, koje potražuje Hrvatska, danas je završen na lokalitetu Novog groblja u Novom Sadu, saopštio je istražni sudija Okružnog suda u Novom Sadu Miroslav Alimpić. Alimpic je na konferenciji za novinare rekao da je od ponedeljka do danas ekshumirano 48 tela, koja su sahranjena u periodu od 1991. do 1995. godine, od cega ce 13 tela danas popodne biti predato hrvatskoj strani.

(17:52) UNMIK: Prizren centar prostitucije na Kosovu

PRIZREN - Zvaničnik policije UN na području Prizrena Paul Flečer izjavio je danas da je taj grad na jugozapadu Kosova 'prestonica prostitucije' u pokrajini i istakao rešenost međunarodnih policijskih snaga da toj pojavi stanu na put. Flečer je na konferenciji za novinare u Prizrenu rekao da ce UN policija u saradnji sa Okružnim sudom, vlasnicima lokala u kojima se otkrije ilegalna trgovina ženama trajno oduzimati dozvolu za rad. Takvih kaznenih mera do sada nije bilo, naveo je Flečer, inače u policiji svetske organizacije zadužen za krivične istrage.

(17:41) SRJ i Hrvatska blizu Sporazumu o slobodnoj trgovini

BEOGRAD - Jugoslovenska i hrvatska strana usaglasile su u najvecem delu tekst Sporazuma o slobodnoj trgovini izmedu Jugoslavije i Hrvatske, saopštio je danas Savezni sekretarijat za informisanje.

(17:38) Grčki megamarket SuperVero na jesen u Beogradu

BEOGRAD - Grčka trgovinska kompanija Veropulos otvoriće krajem oktobra ili početkom novembra megamarket SuperVero u Beogradu, u kojem će se prodavati 60 odsto domaće i 40 odsto strane robe. Kako je na današnjoj prezentaciji kompanije u Hajatu najavio njen generalni direktor Nikos Veropulos, u market ce biti uloženo 7.300.000 evra, a prostiraće se na površini od 6.000 kvadratnih metara u 24 bloku, u Novom Beogradu.

(17:33) Drnovšek će se kandidovati za predsednika

LJUBLJANA - Slovenacki premijer Janez Drnovšek objavio je danas, da ce se na jesenjim predsedničkim izborima kandidovati za predsednika Slovenije. 'Odluka o tome je bila otežana brojnim razlozima, pre svega, jer ta odluka ne znaci samo ucešce na izborima, vec i odluku o delovanju vlade u narednom periodu', izjavio je Drnovšek.

(17:31) Ugljanin zahvalan Koštunici

BEOGRAD - Predsednik koalicije 'Lista za Sandžak' Sulejman Ugljanin zahvalio se danas predsedniku SRJ Vojislavu Kostunici što je 'predložio i snagom argumenata i licnog autoriteta' omogucio da u sastav komisije za izradu Ustavne povelje Srbije i Crne Gore ude savezni poslanik DOS-a i funkcioner Ugljaninove koalicije Esad Džudževic. 'Vase opredeljenje i odlucnost da omogucite ravnopravnu nacionalnu, stranacku i regionalnu zastupljenost ocenjujemo ko zreo državnicki pristup u izgradnji stabilnog društva i samoodržive zajednice', navodi se u Ugljaninovom pismu, koje u saopštenju prenosi 'Lista za Sandžak'. Ukljucenje Džudževica u komisiju ocenjeno je takode kao 'veliki korak napred u vracanju medunacionalnog poverenja'.

(17:28) Štajner: Otvorićemo još 140 neistraženih grobnica

PRIŠTINA - Na Kosovu ce biti pretraženo još 140 do sada neistraženih masovnih grobnica, najavio je šef UNMIK-a Mihael Štajner nakon razgovora sa grupom majki nestalih lica iz Đakovice i okoline. Štajner je danas primio grupu majki nestalih lica koje su jutros završile 24-casovni štrajk gladu pred kosovskim parlamentom, tražeci da se rasvetle sudbine njihovih sinova i clanova porodica.

(17:26) Ministar odbrane čestitao Dan Vojske Jugoslavije

BEOGRAD - Jugoslovenski ministar odbrane Velimir Radojević cestitao je danas svim pripadnicima Dan Vojske Jugoslavije. 'Vojnici, starešine i civilna lica na službi u VJ su u protekloj godini beoma uspešno i odgovorno obavljali zadatk koje su pred njih postavili država i njeni gradana. Pripadnici VJ, strucno i profesionalno osposobljeni, imali su pred sobom dostojanstveni cilj - ocuvanje suvereniteta otadžbine', navodi se u cestitci Velimira Radojevića.

(17:23) Vozači GSP-a odustali do štrajka

BEOGRAD- Štrajkački odbor sindikata vozaca Gradskog saobraćajnog preduzeća (GSP) 'Beograd' saopštio je danas da je odustao od štrajka, koji je bio planiran za 17. jun. Sporazum o odlaganju štrajka potpisali su predsednik Upravnog odobra GSP Branislav Ignjatov i predsednik Štrajkačkog odbora Dragoljub Stošić. Prema rečima Stošića, dogovreno je da Štrajkacki odbor i rukovodstvo zajedno rade na sveobuhvatnoj reorganizaciji GSP-a i 'ispitataju sve dosadašnje zloupotrebe, uz utvrđivanje krivaca i pokretanje odgovornosti'.

(17:08) Poljska - SAD 3:1

TAEDŽON - Fudbalska reprezentacija Poljske pobedila je danas selekciju SAD sa 3:1 (2:0) u okviru Grupe "D". Golove za Poljsku postigli su Emanuel Olisadebe u trecem, Pavel Križalovic u petom i Marsin Zevlakov u 66. minutu. Jedini gol za SAD postigao je Landon Donovan u 83. minutu. I pored poraza SAD su se plasirale u osminu finala, a Poljska je još ranije eliminisana.

(17:00) Južna Koreja - Portugal 1:0

BEOGRAD - Fudbalska reprezentacija Južne Koreje pobedila je danas Portugal sa 1:0 u okviru Grupe "D" na Svetskom prvenstvu. Južna Koreja se plasirala u osminu finala, a Portugal je eliminisan. Jedini gol na utakmici postigao je Park Dži Sung u 70. minutu Portugal je veći deo susreta igrao sa dva igrača manje. U 27. minutu isključen je Žoao Pinto, a od 65. minuta i Beto Severo.

(16:59) Dve bombe na kuću predsednika MZ Veliki Trnovac

BEOGRAD - Na kucu predsednika Mesne zajednice Veliki Trnovac Galipa Becirija kasno sinoć bačene su dve ručne bombe u čijoj eksploziji nije bilo povređenih, ali je pricinjena znatna materijalna šteta, saopštilo je danas Koordinaciono telo za jug Srbije.

(16:53) Vlada u senci: Vladavina zakona važnija od investicija

BEOGRAD - Vlada u senci Demokratske stranke Srbije smatra da je u ovom trenutku uspostavljanje vladavine prava potrebnije od finansijskih priliva iz inostranstva, izjavio je danas ministar ekonomije i finansija u senci Danijel Cvjetičanin. On je kazao da vlada u senci podržava makreoekonmske mere, stabilizacionu politiku Narodne banke Jugoslavije i ravnotežni budžet savezne i republicke prave, ali je dodao da još važnije uspostavljanje sigurnosti svojine i ugovora.

(16:50) Čović: Od sada se ekstremizam zove terorizam

BEOGRAD - Potpredsednik Vlade Srbije Nebojša Čović rekao je danas da ce svaki novi slucaj ekstremizma na jugu Srbije biti tretiran kao terorizam. 'Više se ne možemo kriti iza kršenja ljudskih prava, već se moramo ponašati u skladu sa međnarodnim standardima', rekao je Čović u Beogradu na skupu o ulozi političkih partija u promovisanju tolerancije.

(16:48) Od 19. juna voz Beograd-Banjaluka

BEOGRAD - Železničko-transportno preduzeće (ŽTP) 'Beograd' najavilo je danas da će u sredu, 19. juna, uspostaviti redovan putnički saobraćaj između Beograda i Banjaluke, preko Vinkovaca. Voz će iz Beograda svakodnevno polaziti u 15.30, a Banjaluku stizati u 48 minuta posle ponoći. Iz Banjaluke ce voz polaziti u 21.39, a u glavni grad SR Jugoslavije stizati u 6.27, navodi se u saopštenju.

(16:37) Vučetić predložen za predsednika Ustavnog suda

BEOGRAD - Kako je "Blic" najavio u današnjem izdanju, predsednik Srbije Milan Milutinović predložio je za predsednika Ustavnog suda Srbije Slobodana Vučetića, sadašnjeg sudiju tog suda. Milutinović je parlamentu predložio i izbor šestoro sudija Ustavnog suda Srbije. To su advokat iz Beograda Mirjana Rašic, docent na Pravnom fakultetu u Prištini Srđan Đorđević, savetnik Ustavnog suda Srbije Branko Ćurčija, saradnik Instituta za uporedno pravo Bosa Nenadić, zatim Milutina Đuričića i člana Izvršnog odbora Skupštine Novog Sada Svetozara Čiplića. Skupština ce o tim predlozima raspravljati na sednici koja je zakazana za utorak, 18. jun.

(16:35) Simonović: Vujanović nije nudio ulazak u vladu

PODGORICA - Mandatar za sastav Vlade Crne Gore Filip Vujanović nije u današnjim konsultacijama ponudio koaliciji 'Zajedno za Jugoslaviju' ulazak u vladu, izjavio je šef poslanickog kluba te koalicije u crnogorskom parlamentu Vuksan Simonović. 'Na naše eksplicitno pitanje šta je svrha razgovora, Vujanović je odgovorio da je to prezentacija kako on i njegova Demokratska partija socijalista (DPS) zamišljaju prioritete vlade i da to nije ponuda koaliciji (Zajedno za Jugoslaviju) za ulazak u vladu', rekao je Simonovic na konferenciji za novinare.

(16:31) Predsednica Okružnog suda kritikuje Đinđića i Batića

BEOGRAD - Predsednica Okružnog suda u Beogradu Vida Petrovic-Škero kritikovala je danas srpskog premijera Zorana Đinđića zbog poslednjih izjava u kojima prema njenom mišljenju ozbiljno narušava ugled suda. Ona je novinarima podelila otvoreno pismo svih 109 sudija Okružnog suda u Beogradu u kome se kritikuju zahtevi ministra Vladana Batica u vezi sa promenama u pravosudu i u kojem se traži izvinjenje premijera Đinđića zbog kritika rada suda. Uz pismo podeljen je novinarima i spisak predmeta u kojima se krivicno gone bivši državni i privredni funkcioneri. Škero je istakla da u velikom broju tih predmeta odgovornost za sporo rešavanje ne snosi sud, vec tužilaštvo i policija, za koje je rekla da im je potrebno po nekoliko meseci da završe istragu i podignu optužnicu. Kao takve primere ona je navela optužnice protiv funkcionera bivšeg režima Bratislave Morine, Svetolika Kostadinovica, Hadži Dragana Antica, Nikole Šainovica, Milorada Lukovica Legije...

(16:20) Drnovšek početkom naredne nedelje u poseti Beogradu

BEOGRAD - Premijer Slovenije Janez Drnovšek posetice SR Jugoslaviju 18. i 19. juna, saopšteno je sa današnje sednice Savezne vlade. Kako se navodi, Savezna vlada je utvrdila Osnove za razgovore premijera Dragiše Pešica sa premijerom Slovenije Janezom Drnovšekom, prilikom njegove zvanicne posete 18. i 19. juna. Ocenjeno je da ce ova poseta biti znacajna za dalji razvoj ekonomskih i svestranih bilateralnih odnosa dveju zemalja.

(16:16) Strana ulaganja u SRJ za 2001. iznosila 155 miliona evra

BEOGRAD - Ukupne strane investicije u prošloj godini u SRJ iznosile su više od 155 miliona evra, saopšteno je sa današnje sednice Savezne vlade. Prema visini uloženog kapitala, koji je veci od pet miliona evra, dominiraju investitori iz Nemacke, SAD, Kipra, Austrije, Makedonije, Italije i Belgije. Najveci broj ugovora o stranim investicijama odnosi se na ulaganja do 50 hiljada maraka.

(16:03) Đinđić: Nema "vrućih" tragova o počiniocima ubistva Buhe

BEOGRAD - Dobio sam izveštaj o istrazi u prva 24 sata nakon ubistva generala policije Boška Buhe i za sada vrucih tragova nema, rekao je danas novinarima predsednik Vlade Srbije Zoran Đinđić. Prema njegovim recima, još traju ispitivanja svih koji bi mogli da ukažu na uzrok tog ubistva. 'Od kriminalisticke policije tražicu izveštaj o tome dokle se stiglo u istrazi o ubistvu Slavka Ćuruvije i o nestanku Ivana Stambolića i, ako neko na tome radi, da mi se kaže šta radi', najavio je Đinđić. Što se tice Haškog tribunala, premijer je podsetio da ce svi slucajevi u ovom sudu biti zakljuceni do 2004. godine, ali uz uslov da ce nacionalna zakonodavstva biti u stanju da sama vode procese. Međutim, međunarodna javnost vidi da nema dokaza o efikasnosti našeg pravosuđa, izjavio je Đinđić.

(15:43) Haški sud ispituje i zločine OVK nakon juna 1999. godine

BEOGRAD - Zamenik tužioca Haškog tribunala Grejem Bluit izjavio je danas da bi optužnice tužilaštva mogle obuhvatiti i zločine koje su pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) počinili na Kosovu po dolasku međunarodnih snaga u junu 1999. Bluit je na konferenciji o suđenjima za ratne zločine u Srbiji i Crnoj Gori u Beogradu rekao da će, ukoliko istraga o zločinima OVK nakon juna 1999. rezultira podizanjem optužnice i suđenjem, sigurno biti postavljeno pitanje jurisdikcije suda, pošto on po statutu može procesuirati samo zločine počinjene za vreme oružanih sukoba. On je, međutim, kazao da je Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija prihvatio definiciju da je sukob završen samo kada se postigne mirovni sporazum, te da je sukob na Kosovu sada samo 'suspendovan'.

(15:07) Španski privrednici zainteresovani za saradnju

BEOGRAD - Španski privrednici zainteresovani su za obnavljanje privredne saradnje sa jugoslovenskim firmama i spremni da podrže proces ekonomskih reformi, izjavio je danas generalni direktor za trgovinu i ulaganja Ministarstva privrede Španije Luis Kaco. Predstavnici šspanskih ministarstava su u razgovoru sa potpredsednikom Privredne komore Jugoslavije (PKJ) Pavlom Pašalićem, izrazili uverenje da ce španske kompanije preko Višeg saveta komore Španije uskoro naci svoj interes na jugoslovenskom tržištu, paralelno sa približavanjem Jugoslavije ka clanstvu u Evropskoj uniji.

(14:38)

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.