Izvor: B92, 14.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

16 godina zatvora za Foču

Sarajevo -- Radovan Stanković osuđen je na 16 godina zatvora zbog ratnog zločina, silovanja i zatočenja najmanje devet Muslimanki u Foči.

On je osuđen pred Odeljenjem za ratne zločine Suda Bosne i Hercegovine u Sarajevu. Optužnica tereti Stankovića za ratni zločin, silovanje i držanje u zatočeništvu Muslimanki u Foči od aprila 1992. do februara 1993. U zatvoreničkom centru u Foči je, kako se navodi, bilo zatvoreno najmanje devet žena, od kojih je većina bila maloletna >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i koje su silovane.

U optužnici, koju je Sud BiH potvrdio 7. decembra prošle godine, Stanković se tereti da je zajedno sa drugim osobama, u avgustu 1992, formirao zatvorenički centar za žene u "Karamanovoj kući", koju su vojnici zvali "javna kuća".

To je prvi sudski predmet koji je Sudu BiH ustupio Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju u Hagu.

Stankoviću će u kaznu biti uračunato i vreme koje je proveo u pritvoru od 2002.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.