Данас у 16 часова и 57 минута званично почиње лето

Izvor: GradskeInfo.rs, 21.Jun.2023, 08:22

Данас у 16 часова и 57 минута званично почиње лето

Лето на северној Земљиној хемисфери почеће данас у 16 часова и 57 минута, а у исто време за становнике на јужној Земљиној полулопти почиње зима. Фото: Градске инфо На дан почетка лета обданица је најдужа, а ноћ најкраћа.
Како је Сунце у Београду изашло у 04.51 сати, а залази у 20.27, >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << то значи да ће обданица трајати 15 часова и 36 минута, а ноћ свега осам часова и 24 минута, саопштено је из Астрономског друштва „Руђер Бошковић“ из Београда.
Како се наводи у саопштењу, на дан почетка лета Сунце прави свој највећи дневни лук изнад хоризонта.
Излази на североистоку, на југу достиже највећу дневну висину, а залази на северозападу.
Подневна висина Сунца је највиша на северној Земљиној полулопти – у Београду ће бити око 68 степени, у јужном Египту 90 степени тј. налазиће се у зениту, а на северном Земљином полу ће бити око 23 степена.
Како се наводи, астрономи кажу да се Сунце у свом привидном кретању по еклиптици на дан почетка лета налази у тачки летњег солстицијума или сунцостаја.
Тада изгледа да се висина Сунца у подне не мења неколико дана пре и после почетка лета, тј. као да Сунце „стоји“, а привидно се не мења ни дужина „дана“, тј, обданице, додаје се у саопштењу.
Vreme danas pretežno sunčano i toplo, temperatura do 34 stepena

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Данас у 16 часова и 57 минута званично почиње лето се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.