Откривена непозната Рафаелова слика из 16. века

Izvor: GradskeInfo.rs, 17.Sep.2023, 17:21

Откривена непозната Рафаелова слика из 16. века

Нова, досад непозната слика италијанског ренесансног сликара Рафаела Сантија, која приказује Марија Магдалену, откривена је недавно, саопштили су данас стручњаци на међународној конференцији у Перголи, граду у централној италијанској провинцији Пезаро и Урбино. Фото: Wikimedia >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Commons Анса наводи да је то уметничко дело, за који је модел била Кјара Фанчели, насликано на панелу од тополе димензија 46 пута 34 центиметра и да датира из 1504. године.
У власништву је приватног колекционара и стручњаци процењују да ју је заиста насликао Рафаело.
Анса наводи да је верзију овог портрета Марије Магдалене насликао сликар Перуђино, Рафелов учитељ, али нова сазнања указују на то да је новооткривени Рафаелов портрет старији и од оног који је насликао његов учитељ.
Рафаелова верзија сматра се стилски и технички супериорнијом и на њој се могу приметити суптилни утицаји Леонарда да Винчија.
Наводи се и да употреба пропорција на портрету сугерише да је Рафаело “коначно пронашао свој језик“ и надмашио свог учитеља.
Стручњаци су вест о открићу нове слике саопштили у оквиру конференције “Визија савршенства Рафаела Сантија“, уочи објављивања студије о његовом доприносу уметности, која ће носити наслов “Рафаелова Магдалена, када ученик надмаши учитеља“.
Lukoil prelazi na nerusku sirovu naftu

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Откривена непозната Рафаелова слика из 16. века се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.