Чувени дански режисер Ларс фон Трир критиковао данску премијерку због испоруке Ф-16 Украјини

Izvor: GradskeInfo.rs, 25.Avg.2023, 11:06

Чувени дански режисер Ларс фон Трир критиковао данску премијерку због испоруке Ф-16 Украјини

Дански режисер Ларс фон Трир суочио се са бројним критикама након што је на Инстаграму објавио пост у којем се критикује данска донација борбених авиона Ф-16 Украјини. Фото: WikimediaCommons/Siebbi „И руски животи су важни!“, написао је он на Инстаграму након посете украјинског председника >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Володимира Зеленског Данској, где су он и данска премијерка Мете Фредериксен обишли авионе Ф-16 који ће бити испоручени Кијеву, преноси Гардијан.
Фон Трир је своју објаву упутио „господину Зеленском и господину (Владимиру) Путину, као и  Фредериксен“.
Он је онемогућио коментаре на објаву, али је привукао пажњу руских и украјинских медија. Алексиј Данилов, шеф украјинског Савета за националну безбедност и одбрану, поделио је објаву редитеља на платформи X (Твитер).
„Рат није филм у којем глумци играју живот и смрт. Иза сваког живог руског терористе стоји мртав Украјинац. Избор између џелата и жртве постаје трагедија када се уметник определи за џелатову страну“, написао је Данилов. Према његовим речима, Украјина не живи у апстракцији већ у окрутној стварности у којој су Руси, како је навео, убице.
„Једноставан савет за познатог редитеља: замислите да је то руска ракета која сваки дан долеће у његов град, да су му убијени отац или мајка, унук одведен у Русију и да му је руски пљачкаш раније силовао жену, спаливши његову кућу. У овом случају, апстракција лицемерног ‘хуманизма’ поприма сасвим друга обележја – стварни, а не измишљени живот“, навео је Данилов.
„Подржавам Украјину сваким откуцајем свог срца! Само сам рекао очигледно: да су сви животи на овом свету важни! Чини се да је то заборављена фраза из времена када је пацифизам био врлина“, написао је фон Трир. Данска штампа је такође довела у питање коментаре редитеља, који је 2011. изазвао буру када је рекао да „разуме“ Хитлера током конференције за новинаре на филмском фестивалу у Кану. Организатори су га протерали, а касније је био под истрагом данске полиције. Он се касније се извинио због ове примедбе.
Једна од највећих звезда данске кинематографије, Фон Трир је режирао више од 14 дугометражних филмова, често узнемирујућих и насилних. Познат по свом мрачном смислу за хумор, освојио је Златну палму у Кану 2000. године за Данцер ин тхе Дарк.
Tramp pušten uz kauciju u Džordžiji, objavljena mu i policijska fotografija

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Чувени дански режисер Ларс фон Трир критиковао данску премијерку због испоруке Ф-16 Украјини се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.