И Данска ће поред Холандије Украјини испоручити авионе Ф-16

Izvor: GradskeInfo.rs, 21.Avg.2023, 07:01

И Данска ће поред Холандије Украјини испоручити авионе Ф-16

 Данска је данас саопштила да ће поред Холандије, Украјини испоручити 19 авиона Ф-16. Фото: WikimediaCommons/Jebulon Неколико сати након што је председник Украјине Володимир Зеленски успео  да у разговору са холандским премијером Марком Рутеом током посете тој земљи договори испоруку 42 >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << авиона Ф-16, Зеленског је примила данска премијерка Мете Фредериксен заједно са министром спољних послова Ларсом Локеом Расмусеном, министром одбране Јакобом Елеман-Јенсеном и принцезом Мери у ваздушној бази Скридструп на југу Данске, пренео је АП.
Фредериксен је рекла да ће Данска испоручити Украјини 19 авиона Ф-16.
Она је казала да би, како се нада, шест могло бити испоручено око Нове године, још осам следеће године, а преосталих пет 2025.
„Молим вас, схватите ову донацију као знак непоколебљиве подршке Данске борби ваше земље за слободу“, истакла је данска премијерка.
Холандија није прецизирала колико авиона ће обезбедити Украјини, али је Зеленски на свом Телеграм каналу саопштио да ће Украјина од Холандије добити 42 авиона.
Још није јасно колико ће брзо авиони бити у украјинским рукама или на украјинском небу, рекао је Руте и додао да то зависи од тога колико брзо ће украјинске посаде и инфраструктура бити спремне. Руте је то изјавио након што су он и Зеленски прегледали два сива авиона Ф-16 паркирана у хангару у холандској бази у јужном граду Ајндховену.
„Ф-16 неће одмах помоћи у ратним напорима. То је ионако дугорочна обавеза Холандије“, рекао је холандски премијер.
Руте је казао да Холандија жели да авиони буду активни и оперативни што пре.
„Не следећих месец дана, то је немогуће, али надамо се убрзо након тога“, истакао је он.
Холандија је, заједно са Данском, последњих месеци предводила међународне напоре да се обуче украјински пилоти за ловце Ф-16 и да им се испоруче авиони како би се супротставили ваздушној надмоћи Русије, пренео је Ројтерс.
Зеленски је одбио да каже колико ће украјинских пилота проћи обуку у Данској и касније у Румунији, наводећи безбедносне разлоге.
Данска је у петак саопштила да обука почиње овог месеца, а званичници су раније казали да ће украјинским пилотима бити потребно шест до осам месеци обуке.
Фредериксенова је рекла да је више од 70 припадника украјинских снага већ у Данској и спрема се да почне обуку.
Papa Franja pozvao na mirno rešenje krize u Nigeru

Преузмите андроид апликацију.
Чланак И Данска ће поред Холандије Украјини испоручити авионе Ф-16 се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.