На Сајму вина Отворени Балкан од 16. до 19. новембра 600 излагача, 450 професионалних купаца

Izvor: GradskeInfo.rs, 11.Nov.2023, 12:14

На Сајму вина Отворени Балкан од 16. до 19. новембра 600 излагача, 450 професионалних купаца

На Београдском сајму обављају се финалне припреме за сајамску манифестацију „Wine Vision by Open Balkan“ која ће се одржати од 16. до 19. новембра и према речима саговорника Танјуга окупити дупло више излагача и четири пута више професионалних посетилаца него лане, а понудиће и богат пратећи >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << програм. Фото: Градске инфо

  Како је за Танјуг изјавио председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж најављен је долазак око 450 професионалних посетилаца из 48 земаља света, а реч је о дистрибутерима, увозницима, велепродајним и малопродајним ланцима, купцима из ХОРЕЦА   сектора, агентима продаје.

  Када је реч о излагачима, њих ће, рекао је за Танјуг директор Савеза винара и виноградара Србије Стеван Рајта, бити више од 600, од чега из земаља чланица Опен Балкана 310 и то 219 из Србије, 66 из Северне Македоније, 25 из Албаније, а из осталих земаља региона и света између 305 и 310.

Посебан квалитет сајма, према речима Марка Чадежа, биће бизнис програм, односно Б2Б (бизнис то бизнис) разговори између произвођача вина и купаца.

„Већ сада имамо више од 3.000 пријављених састанака, а очекујем да ће се тај број наредних дана повећати и да ће бити одржано око 10.000 састанака“, рекао је Чадеж.

Додао је да су урађене и велике промоције нашег винског сајма по Европи, у Италији, Бечу, Паризу и да „Wине Висион бy Опен Балкан“ постаје један од најбољих европских сајмова вина, после сајма у Италији и Дизелдорфу.

  На припреми сајма се, каже Стеван Рајта, практично ради од завршетка прошлог а интензивне припреме се обављају од марта.

  Колико ће сајам бити већи од прошлогодишњег показује и податак да је прошле године манифестација одржана у две хале и додатној трећој хали, док ће ове године за сајам вина бити коришћено шест хала плус две хале за гастрономију.

„У Хали 5 ће бити гастрономски шоу где ће кувари из целог света са куварским вештинама и титулама показати своје куварско умеће. Биће одржани мастеркласови и кукинг шоу као и такмичење кувара, како појединачно тако и екипно а публика ће моћи да проба храну и оцењује куваре“, истакао је Рајта.
Додао је да ће у Хали 11 бити изложба хране где ће људи моћи да виде разне врсте хране, зачина, посебно са Балкана.

„У осталим халама биће винари, при чему је Хала 1 намењена за вина из три чланице Опен Балкана, односно Србије, Северне Македоније и Албаније, док ће Хала 4 бити попуњена винима која долазе из целог света“, навео је он.

Као посебно занимљив садржај најавио је изложбу ракија на галерији Хале 1. где ће се ракијаши представити великим и веома богатим асортиманом.

И ове године биће изабрана најбоља вина, оцењивање ће се обављати у Хали 4, а осим прошлогодишњих шест категорија награда биће додељене још три па ће бити изабрана најбоље оцењена вина из Србије, затим Северне Македоније као и Албаније.

Сајам ће бити изложбени и продајни, а Рајта је објаснио да ће се продаја обављати само у Хали 1А и да неће бити продаје на штандовима на којима се налазе излагачи.

„Морамо да испоштујемо закон јер нисмо били у прилици да можемо свима да обезбедимо фискалне касе, али смо зато направили поп-ап винотеку да свако ко дође на сајам може да добије вино“, навео је он.

Први дан сајма, 16. новембар ће према његовим речима бити затвореног карактера када ће капије сајма бити отворене само за професионалне купце и званице.

Међу њима ће бити председници, премијери и људи из влада других земаља које ће дочекати председник Србије Александар Вучић.

„На сајму ћемо имати и сајамске кућице, са домаћом храном која ће моћи да се конзумира и на сајму ће моћи да се проведе цео дан. У ресторану у Хали 1 моћи ће да се проба храна коју спремају еминентни кувари и надамо се да нико неће отићи гладан са сајма“, истакао је Рајта.ж
Додао је да је жеља свих који учествују у припремању и организацији сајма, да ова манифестација постане традиционална те да ће сајам и наредне три године бити одржаван у халама Београдског сајма.

То ће бити и припрема за ЕКСПО 2027. када ће, према његовим речима, бити довољно простора да се покаже све најбоље што имамо, а за шта на Београдском сајму није било довољно простора.

https://gradskeinfo.rs/vesic-poceli-radovi-na-modernizaciji-pruge-nis-dimitrovgrad-11-11-2023/
Преузмите андроид апликацију.
Чланак На Сајму вина Отворени Балкан од 16. до 19. новембра 600 излагача, 450 професионалних купаца се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.