Немачка: Шолц позвао званичнике 16 савезних држава на самит о мигрантима

Izvor: GradskeInfo.rs, 10.Maj.2023, 11:32

Немачка: Шолц позвао званичнике 16 савезних држава на самит о мигрантима

Немачки канцелар Олаф Шолц позвао је данас највише званичнике 16 савезних држава на самит о растућем броју тражилаца азила и недостатку станова и простора у школама и вртићима за њих. Фото: Танјуг/Photo/Markus Schreiber Савезна влада и савезне државе већ месецима се споре око тога ко ће >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << да плати све веће трошкове, пренео је АП.
Поред више од милион Украјинаца који су прошле године дошли у Немачку тражећи уточиште од рата, број тражилаца азила је, такође, нагло порастао.
Украјинци одмах добијају избеглички статус у Немачкој и не морају да поднесу захтев за азил.
У Немачкој је 2022. године више од 244.000 људи затражило азил. У прва четири месеца ове године, 101.981 особа затражила је азил, што је повећање од 78 одсто у односу на претходну годину, према подацима Федералне канцеларије за миграције и избеглице.
Стручњаци процењују да би до 300.000 миграната могло да поднесе захтев за азил у Немачкој ове године.
Многи од оних који сада стижу у Немачку свакодневно путују преко Балкана и долазе из ратом захваћених земаља као што су Сирија или Авганистан.
Они се ослањају на кријумчаре који ће их превести преко граница како би могли да затраже азил чим стигну на немачко тло.
Локалне заједнице, које представљају државе на самиту о миграцијама који се одржава данас, већ месецима смештају тражиоце азила у шаторе, контејнере, теретане или на некадашње аеродроме. Поред тога, кажу да недостају и вртићи и школе за децу миграната.
Они захтевају милијарде додатних федералних средстава да покрију своје трошкове.
Влада, међутим, одбацује њихове захтеве, инсистирајући да је само прошле године потрошила 28 милијарди евра на миграције. За ову годину, влада је предвидела 15,6 милијарди евра федералне подршке државама и заједницама како би помогла у подршци њиховим трошковима за миграцију, међутим савезне државе тврде да је то недовољно.
Stoltenberg: Članice NATO složne da će Ukrajina ući u Alijansu, pitanje je kada

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Немачка: Шолц позвао званичнике 16 савезних држава на самит о мигрантима се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.