Кијев тврди да ратна штета на инфраструктури Украјине премашује 150 милијарди долара

Izvor: GradskeInfo.rs, 03.Avg.2023, 09:56

Кијев тврди да ратна штета на инфраструктури Украјине премашује 150 милијарди долара

Износ директне штете причињене инфраструктури Украјине услед инвазије Русије у пуном обиму процењује се на 150,5 милијарди долара, од чега се 55,9 милијарди долара односи на стамбени фонд, саопштила је Кијевска школа економије (КСЕ институт). Фото: Танјуг/AP
„Од јуна 2023. године, >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << укупан износ директне документоване штете која је нанета инфраструктури Украјине услед инвазије Русије у пуном обиму процењује се на 150,5 милијарди долара (по цени замене), наводи се у извештају КСЕ, преноси Укринформ.

Према прорачунима истраживача, највећи удео у укупном износу губитака има стамбени фонд, 55,9 милијарди долара, узимајући у обзир губитке од око милијарду долара од поплава и уништавања стамбених зграда услед експлозије на брани ХЕ Каховка.
Према прелиминарним извештајима регионалних војних управа, у јуну 2023. године, укупан број стамбених објеката уништених или оштећених услед непријатељстава износи око 167.200, од чега је 147.800 приватних домаћинстава, 19.100 стамбених блокова и 350 студентских домова.
Сектор инфраструктуре (саобраћај, железничка инфраструктура, управљање путевима, ваздухопловна индустрија и лучка индустрија) је на другом месту у погледу насталих губитака (36,6 милијарди долара).
Губици пословне имовине процењени су на 11,4 милијарде долара. Истиче се да је најмање 426 великих и средњих приватних предузећа и државних предузећа оштећено или уништено од почетка рата, али да би број уништених предузећа могао бити знатно већи, јер тренутно нема података о објектима који се налазе на привремено окупираним територијама.
Наводи се да је оштећено скоро 3.400 образовних установа, при чему је проузрокована штета од 9,7 милијарди долара.
Инфраструктури украјинске енергетске индустрије нането је 8,8 милијарди долара губитака, од чега су 638 милиона долара директни губици од експлозије ХЕ Каховка. Још 8,7 милијарди долара су директни губици за пољопривредни сектор.
Укупан износ штете од разарања и оштећења установа социјалне заштите, истраживања и здравствене заштите, као и културних, спортских и административних зграда износи око 5,9 милијарди долара.
Како је раније саопштено, Министарство економије проценило је директну штету нанету Украјини због експлозије ХЕ Каховка на скоро две милијарде долара, подсећа украјинска агенција.
Путин: Руска флота била и остала неуништиви чувар граница отаџбине

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Кијев тврди да ратна штета на инфраструктури Украјине премашује 150 милијарди долара се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.