15 poginulih u eksploziji bombe

Izvor: B92, 28.Sep.2014, 23:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

15 poginulih u eksploziji bombe

Najmanje 15 osoba je poginulo, a više od 50 ranjeno danas u eksploziji automobila-bombe u jemenskoj provinciji Marib u centralnom delu Jemena.

Bomba je ekslpodirala kod bolnice koju su šitski pobunjenici pokreta "Al-Husi" (husiti) koristili kao štab, javile su agencije, pozivajući se na izjave predstavnika jednog od tamošnjih plemena.

Odgovornost za napad u oblasti Al-Džafra preuzela je, kako navodi Rojters, preuzela grupa "Ansar al-Šarija" (Sledbenici šerijata), >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ogranak "Al-kaide na Arabijskom poluostrvu" (AQAP), koji ispovedaju islam sunitskog tipa.

"Ansar al-Šarija" obećala je pre nekoliko dana da će napadati husite u Sani i drugim oblastima, a jedna bomba je eksplodirala i kod punkta husita kod mosta u Sani.

Šiti protestuju od sredine avgusta u Jemenu tražeći ostavku aktuelne vlade, kao i ukidanje odluke o subvencionisanju za kupovinu goriva siromašnijeg stanovništva, koje opterećuje budžet.

Šitski pobunjenički pokret "Al-Husi" posle četvorodnevnih borbi 21. septembra zauzeo je Sanu a u sukobima sa vojskom lojalnom partiji sunitskih muslimana Islah u gradu je poginulo, prema nekim podacima, više od 300 ljudi, dok je nekoliko stotina ranjeno.

Premijer Jemena Mohamed Salem Basindva podneo je ostavku predsedniku Abd-Rabuu Mansuru Hadiju pošto je u prestonici Sani nastupio haos, kada su pobunjenici počeli da osvajaju neke vojne i vladine zgrade.

Šiti su naveli da je to bila "iznuđena mera", jer vlasti posle ustanka 2011. zanemaruju interese šitske manjine i potpuno je isključuju iz upravljanja zemljom.

Vlada i šitski pobunjenici zaključili su 22. septembra sporazum o miru i partnerstvu, po kom novi premijer kojeg Hadi treba da imenuje treba da "bude neutralan i da ne pripada nijednoj strani".

U međuvremenu, pobunjenici moraju da predaju ključne zgrade institucija vlade koje su zauzeli, rasture protestne kampove koje su postavili u gradu i oko njega pre mesec dana i "odmah prekinu svaku vrstu nasilja".

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Najmanje 15 poginulih u eksploziji u Jemenu

Izvor: Blic, 29.Sep.2014, 00:07

Najmanje 15 osoba je poginulo, a više od 50 ranjeno u nedelju u eksploziji automobila-bombe u jemenskoj provinciji Marib u centralnom delu Jemena, kod bolnice koju su šiitski pobunjenici pokreta "Al-Husi" (husiti) koristili kao štab, javile su agencije, pozivajući se na izjave predstavnika jednog...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.