Izvor: B92, 04.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

15 godina za silovanja u Foči

Hag -- Haški tribunal osudio na 15 godina zatvora Dragana Zelenovića za silovanja i mučenja Muslimanki u Foči 1992.

Zelenović je u januaru ove godine priznao krivicu za te zločine i izrazio je kajanje. U izdržanu kaznu biće mu uračunato ukupno 590 dana, koje je proveo u pritvoru otkako je u leto 2005. uhapšen u Rusiji, gde se krio. Izričući presudu, predsedavajući sudija Alfons Ori rekao je da je Zelenović priznao da je lično učestvovao u silovanjima Muslimanki zatočenih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Foči, a naročito svedokinja K-75 i K-87.

"Zelenović je učestvovao u raširenoj kampanji silovanja... Devet silovanja je lično počinio, od toga četiri grupna, sa još tri ili četiri počinoca, a u još dva bio je saizvršilac", rekao je sudija Ori.

Prema njegovim rečima, razmere počinjenih zločina bile su velike, a Zelenović je u značajnoj meri učestvovao u njima. Žrtve su bile ranjive, nisu se mogle braniti, zatočene u okrutnim uslovima.

"Svedokinja 87, koju je Zelenović silovao mnogo puta, imala je oko 15 godina u to vreme", precizirao je sudija Ori. Naglasio je da je Zelenović odgovoran i za slučaj kada je deset vojnika silovalo svedokinju K-75 dok nije pala u nesvest.

Zelenović je priznao da je, kao komandant vojne policije, između jula i oktobra 1992, pošto su srpske snage u aprilu preuzele kontrolu u Foči, više puta silovao dve muslimanske devojke, ali i omogućavao drugim srpskim vojnicima da siluju njih, kao i druge žene koje su držali na lokaciji Buk Bjela, zatim u gimnaziji, sportskoj dvorani i u stanu u blizini ribljeg restorana u Foči.

Tužilaštvo je, u okviru nagodbe sa Zelenovićem, odustalo od sedam preostalih tačaka optužnice.

Optužba je sudijama predložila da Zelenoviću izreknu kaznu između 10 i 15 godina zatvora, a odbrana da kazna bude od sedam do 10 godina zatvora.

Zelenovića su u junu prošle godine u Hag izručile vlasti u Sarajevu, pošto ga je Rusija prethodno proterala u BiH. Kako se veruje u Tribunalu, Zelenović se godinama krio u Rusiji, gde je uhapšen u avgustu 2005. i optužen je za ilegalan ulazak u zemlju. U prvom pojavljivanju pred sudijom, juna prošle godine, Zelenović je odbacio krivicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.