15. FESTIVAL DEČIJIH FOLKORNIH ANSAMBALA: Lozovik na Vrbicu okupio više od 400 mališana

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Apr.2023, 17:13

15. FESTIVAL DEČIJIH FOLKORNIH ANSAMBALA: Lozovik na Vrbicu okupio više od 400 mališana

Juče je u Lozoviku kod Velike Plane bio praznik lepote, mladosti i narodne kulturno-umetničke baštine.

Po tradiciji, 15. put po redu, na levoj obali Velike Morave, u jednom od nasvećih sela u Srbiji, okupila se prava mala armija dečaka i devojčica u narodnim nošnjama, radi učešća na festivalu dečijih folkornih ansambala Vrbica.

Koji se, na ponos meštana ovog sela, održava svake godine na verski praznik Vrbicu.

Domaćin i organizator ove >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << kulturne manifestacije su Mesna zajednica Lozovik i lozovičko kulturno umetničko društvo koje nosi ime poginule partizanke Radice Ranković.

Osim KUD Radica Ranković, publici su se predstavila kulturno-umetnička društva Đura Jakšić iz Trnovča, Petrovački ansambl iz Petrovca na Mlavi, Malo Crniće iz Malog Crnića, GOŠA iz Smederevske Palanke, Miloje Popović Đak iz Kusadka, Đurđevdan iz Novog Sela, Livadica iz Donje Livadice, Abrašević iz Smederevske Palanke, Ratko Matić iz Saraoraca, Sveti Luka iz Papazovca, Resava iz Prugova, Župa iz Aleksandrovca Župskog, Selevac iz istoimenog sela i Branislav Nušić iz Skobalja.

Ukupno 16 društava, jedno više nego prošle godine.

Na lozovičkoj pozornici kulture svoje znanje iz igre i čuvanja nacionalnih tradicija pokazalo je više od 400 dečaka i devojčica.

Kao što se vidi i na fotografijama koje objavljujemo, sala u domu kulture, koja ima 500 mesta, bila je puna naroda.

Ništa manje lep od samog nastupa na pozornici bio je i tradicionalni defile učesnika kroz Lozovik.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.