Шпанија: Број запослених највећи у историји, незапосленост најнижа у 15 година

Izvor: GradskeInfo.rs, 27.Jul.2023, 17:02

Шпанија: Број запослених највећи у историји, незапосленост најнижа у 15 година

Број запослених у Шпанији је у другом кварталу био највећи у историји, а незапосленост најнижа у 15 година. Фото: WikimediaComonns/Antonio.velez Према подацима шпанског Националног института за статистику (ИНЕ), број запослених је у односу на први квартал порастало за 603.900 људи, на историјски >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << рекорд од 21,05 милиона људи.
Поред тога, незапосленост у другом кварталу је нагло опала, за 365.300 људи, на 2,76 милиона људи, што је најниже од 2008. године, преноси Ел Паис.
Стопа незапослености је квартално пала са 13,3 одсто на 11,6 одсто.
У првој половини године су такође забележени одлични резултати, а овај период је био један у најбољих у историји за запошљавање, пошто је од јануара до јуна отворено 592.800 радних места – дупло више него у истом периоду лане.
У претходних шест година — игноришући 2020. годину због њеног дисторзивног ефекта, када је број запослених пао за милион због пандемије — запосленост је порасла у просеку за 405.380 људи.
„У Шпанији ради већ 21 милион људи. Достигли смо нови апсолутни рекорд“, поручио је на Твитеру вршилац дужности премијера Шпаније, Педро Санчез, који је рекао да су ови подаци „изванредни“ и да они „показују снагу шпанске економије“.
Министарка за економска питања, Надиа Калвињо, је назначила да је приватни сектор „главни мотор отварања радних места у целој земљи“ и истакла квартални раст од скоро 100.000 самозапослених радника.
Otkrivene ruševine drevnog Neronovog pozorišta u Rimu

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Шпанија: Број запослених највећи у историји, незапосленост најнижа у 15 година се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.