Вредност извоза органских производа порасла 15 пута у протеклих 10 година

Izvor: GradskeInfo.rs, 30.Nov.2022, 12:23

Вредност извоза органских производа порасла 15 пута у протеклих 10 година

У Србији је вредност извоза органских производа порасла више од 15 пута у протеклих 10 година, објавила је Привредна комора Србије.
Извоз је у 2021. у односу на 2020. скочио 53 одсто и износио је 57,4 милиона евра. Фото: ПКС „Србија као произвођач органских производа на светском тржишту >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << постоји више од 20 година и за то време сви индикатори показују брз и стабилан развој“, рекла је Бојана Лаловић из Центра за организацију сајмова, манифестација и догађаја Привредне коморе Србије.
У овом тренутку постоји више од 7.000 произвођача, а бројни међу њима редовно учествују на међународним сајмовима, где промовишу своје органске производе.
Објашњава да је Србија више од деценије у континуитету присутна на водећем Међународном сајму органских производа „БиоФаћ“ у Нирнбергу у Немачкој.
Прво је наступ организовала Национална организација Сербиа Органика (НАСО), а од 2019. године ту улогу преузима Привредна комора Србије и Развојна агенција Србије кроз целокупну припрему организације и финансијске подршке наступа домаћих органских компанија на сајму „БиоФаћ“.
Успеху на сајму „БиоФаћ“ допринела је и сарадња од 2019.године са Швајцарским програмом за промоцију извоза (СИППО), који активно са Комором ради на подизању капацитета како организатора услуге тако и извозних органских компанија.
„На предстојећем сајму БиоФаћ 2023, који ће се одржати од 14 до 17. фебруара следеће године, наступиће 11 компанија из Србије“, најавила је Лаловић.
Под слоганом „We speak Organic“, српски органски произвођачи пресдставиће асортиман својих производа, од свежег, сушеног, лиофилизираног и замрзнутог воћа и поврћа, производа од органских житарица, брашна и тестенина, џемова од органског воћа, до меда и сувих печурака.
На сајму ће учествовати „Агро-Бис“ из Блаца, „JУГОТРЕЈД“, „БМД“ и „Дреновац“ из Ариља, „EcoAgri Serbia“ из Беле Цркве, „ЕС Комерц“ из Пријепоља, „Фруторга“ из Прокупља, „ITN Group – Еко Повлен“ из Косјерића, „Master Food“ из Ужица, „Menex“ из Крушевца, и „Cmana – огранак Медино“ из Крњева.
Ministar Siniša Mali u poseti Saudijskoj Arabiji

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Вредност извоза органских производа порасла 15 пута у протеклих 10 година се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.