Инфлација у априлу пала на 15,1 одсто

Izvor: GradskeInfo.rs, 14.Maj.2023, 11:51

Инфлација у априлу пала на 15,1 одсто

То је њен најнижи ниво у овој години, јер је у јануару износила 15,8 процената, у фебруару 16,1, а у марту 16,2. Фото: Pixabay/Tumisu
Инфлација је у априлу мерено на исти месец прошле године износила 15,1 одсто, саопштено је јуче из Републичког завода за статистику. То је мање у односу на >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << март када је међугодишње била 16,2 процената, тако да се може говорити о незнатном паду потрошачких цена код нас. То је и најнижи ниво инфлације у овој години, јер је она у јануару износила 15,8 одсто, а у фебруару 16,1.
Подсећања ради, оцене Народне банке Србије су да су поскупљења достигла врхунац у првом кварталу ове године, а да се након тога очекује пад инфлације и да ће крајем године бити упола нижа него на почетку. За сада податак о расту цена на мало у априлу сведочи да су поскупљења успорила, а како ће бити даље видећемо.
На месечном нивоу цене производа и услуга личне потрошње у априлу 2023. године, у односу на март 2023, у просеку су повећане за 0,7 одсто. У поређењу са децембром 2022. потрошачке цене у априлу у просеку су повећане за 4,4 процента.
Када се погледа шта је највише поскупело од прошлог априла то је и овог пута храна са растом од 24,3 одсто. Лидер су млеко, сир и јаја с растом цена од 39,6 одсто. Хлеб и житарице поскупели су 23,8 процената, месо 17,7, риба 20,3, уље и масти 23,1, воће 14,1, а поврће 26,3. За годину дана становање са повећаним ценама воде, струје, гаса, поскупело је 14,4 одсто. Посматрано појединачно од прошлог априла струја за домаћинства скупља је 14,1 проценат, гас 15,3, чврста горива 21,4, а даљинско грејање 8,3. Посматрано по главним групама производа и услуга класификованих према намени потрошње, у априлу 2023. године, у односу на претходни месец, раст цена је забележен у групама одећа и обућа (2,6 одсто), здравље (1,5), опрема за стан и текуће одржавање (1,2), алкохолна пића и дуван (0,9), храна и безалкохолна пића и рекреација и култура (за по 0,7), комуникације (0,6), ресторани и хотели (0,5), транспорт (0,2) и образовање (0,1). Пад цена забележен је у групи становање, вода, електрична енергија, гас и остала горива (минус 0,2 одсто). Цене осталих производа и услуга нису се битније мењале.
Према последњим пројекцијама, извршни одбор очекује да ће се од априла инфлација наћи на опадајућој путањи, да ће пад бити већи у другој половини године, тако да ће на крају 2023. инфлација бити упола нижа него што је била у марту. Повратак инфлације у границе циља предвиђа се средином 2024. године, захваљујући пре свега заоштравању монетарних услова, слабљењу ефеката глобалних фактора који су водили раст цена енергената и хране у претходном периоду и успоравању увозне инфлације.
U ponedeljak rok za porez na imovinu i prijavu poreza na dohodak građana



Преузмите андроид апликацију.
Чланак Инфлација у априлу пала на 15,1 одсто се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.