Председник Србије: Очекивали смо дефицит у буџету, али смо у суфициту 14,5 милијарди динара

Izvor: GradskeInfo.rs, 02.Jul.2023, 12:12

Председник Србије: Очекивали смо дефицит у буџету, али смо у суфициту 14,5 милијарди динара

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је предвиђено да у првих шест месеци ове године буџет Србије буде у дефициту 95,7 милијарди динара, односно око 880 милиона евра, али имамо суфицит од 14,5 милијарди динара. Фото: Танјуг/Тара Радовановић То је сјајна вест због >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << свих обећаних повећања плата за просветне и медицинске раднике, као и пензије, рекао је Вучић.
„Нама је било предвиђено да у првих шест месеци имамо дефицит 95,7 милијарди динара. Негде око 880 милиона евра да нам буде дефицит – то је Скупштина одобрила. Ми имамо 14,5 милијарди суфицит, имамо укупно негде око 120 милиона евра у плусу уместо 880 милиона у минусу. То нам је много бољи резултат од очекиваног.“
„Ово је добра вест за све оно што смо обећали пензионерима, просветним и медицинским радницима, значи да ћемо имати тај новац”, рекао је Вучић.
Председник Србије је подсетио да ће се повећања од 5,5 одсто за просветне и медицинске раднике и неговатељице реализовати 1. септембра. Као и најмање 10 одсто од 1. јануара, а када је реч о пензионерима, примања ће бити 1. октобра повећана за 5,5 одсто и 14,6 одсто 1. јануара, што кумулативно износи више од 20 одсто. „Имали смо повећање пензија, имали сте Швајцарску формулу 5,5 одсто, ванредну индексацију 9 одсто, затим 12,1 одсто па 5,5 одсто, па 14,6 одсто то вам је негде око 55 одсто кумулативно. То је највеће повећање пензија у историји, у две године, највеће повећање у историји Србије, од кад постоји Југославија и Србија”, рекао је Вучић.
Што се инфлације тиче, он је казао да ће просечна за ову годину бити негде око 11 одсто, и да зато плате морају да иду преко тога, односно да ће ићи преко тога.
„Верујем да ће у децембру бити једноцифрена, Народна банка држи да ће бити 8 одсто. Ја верујем да ће бити око 8,5 одсто у децембру. Пада сада, видите да нафта не расте, плашим се мало догађања у Опеку али нафта не расте.
„Цене струје и гаса и ако расту, рашће минимално, питање да ли ће уопште. Цене хлеба и основних животних намирница као што видите стоје. Имамо проблема са високом ценом меса, али нико неће питати кланичаре да ли су задовољни ценама. Пошто нико није задовољан ценама, да су цене ниже рекли би да убијамо сточарство”, рекао је Вучић.
Преседник је додао да се сточарство у Србији „убија” јер захтева много рада. Људи воле да зараде више а раде мање, те да држава сада плаћа огромне субвенције некима који немају грло стоке, што нема никаквог смисла. „Али шта да радите, не можете људе да натерате, то морате 365 дана да музете краве, 365 дана морате да водите рачуна и храните стоку сваки дан. Нема по 15 пута на годишњи одмор и сити-брејк дестинације. Као што су многи у градовима научили, а сви се селе у градове, и крај приче”, рекао је Вучић.
У овом тренутку на рачуну Србије стоје 562 милијарде динара у свим валутама, нагласио је Вучић. Односно пет милијарди евра, и истакао да када би дошли до тога да имамо милијарду евра, јавни дуг би био на нивоу 40 одсто, а сада је 51,4 одсто.
„И овако смо међу 15 најбољих у Европи. Ово значи да њихова деца неће имати проблема у отплати дуга као што смо ми имали када смо дошли на власт. Јер када сам преузео Владу, 79 одсто је била стопа јавног дуга у односу на БДП”, рекао је председник. Ова ликвидност је, додао је он, претерана ликвидност, али се то држи за сваки случај.
Вучић је подсетио на помоћ мајкама и самохраним очевима за шта ће се пријављивати од 20. августа до 20. септембра, а која ће износити 10.000 динара по детету.
„Рачунамо да деце до 16 година имамо између 1.100.000 и 1.150.000 и очекујемо да се толико јави. Одмах након завршетка пријава, 20. септембра исплатићемо 10.000 по детету”, рекао је председник.
За све то држава има новац, нагласио је Вучић, и додао да ова претерана ликвидност показује да су озбиљни и спремни, али да га брину несташице лекова у Европи.
„Они не дозвољавају увоз тзв. генеричких лекова и сировина из Кине, Индије итд. Ми сада радимо и са Кином и са Индијом и са Русијом и са свима да ми обезбедимо своје залихе да имамо свега. Поново сам наредио да се прегледају робне резерве, да видимо имамо ли свега, грашка, рибе, соли, шећера. Сећате се лажне несташице, свега има довољно”, казао је Вучић, пренео је Танјуг.
Вучић је рекао да га брине предстојећа зима, јер има огроман страх од рата Украјина и последица тога.
Vučić: Laž Prištine da su naterali Danila da skine majcu – Predaja nije opcija

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Председник Србије: Очекивали смо дефицит у буџету, али смо у суфициту 14,5 милијарди динара се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.