Обнавља се кућа у којој је Милева Марић Ајнштајн живела 14 година – још један град поред Новог Сада препознао значај српске научнице

Izvor: GradskeInfo.rs, 27.Feb.2024, 11:04

Обнавља се кућа у којој је Милева Марић Ајнштајн живела 14 година – још један град поред Новог Сада препознао значај српске научнице

Кућа у Руми, у којој је некада живела породица Милеве Марић, касније Ајнштајн, биће обновљена, а њен садржај биће посвећен животу и раду ове српске научнице. Фото: Министарство културе Реч је о кући на ћошку данашње Железничке у Улице Атанасија Стојковића, у којој је породица >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Марић живела од краја 1877. године, све до 1892. године.
Кућа ће најпре бити реконструисана, а затим уређена као Спомен кућа Милеве Марић, па ће се у њој наћи галеријски простор, спомен соба, простор за промоције, пројекције, предавања и депо.
Фото: Министарство културе С обзиром да је у питању породична кућа Марића, један део биће посвећен и раду њеног брата, Милоша Марића, који је такође признати научник.
Све то требало би да буде комплетирано 2025. године, када ће бити обележено и 150 година од рођења Милеве Марић.
Кућа у којој је Милева живела у Новом Саду је такође обновљена и заштићена, а налази се у Кисачкој улици Фото: Градске инфо Препознатљиви објекат изграђен је 1907. управо за породицу Марић.
Кућа има пре свега историјски значај као породични дом српске научнице и у њој су у неколико наврата боравили наша чувена научница Милева и њен супруг – нобеловац Алберт Ајнштајн.
Као споменик културе заштићена је од 2005. године.
Evo kako je protekla proslava u čast Svetozaru Miletiću pre skoro celog veka: Hiljade ljudi na ulicama Novog Sada (VIDEO)

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Обнавља се кућа у којој је Милева Марић Ајнштајн живела 14 година – још један град поред Новог Сада препознао значај српске научнице се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.