13 stvari koje niste znali o svim jezicima sveta

Izvor: Piplmetar.rs, 20.Okt.2017, 23:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

13 stvari koje niste znali o svim jezicima sveta

Jedna od sposobnosti koja izdvaja čoveka od svih drugih životinja je mogućnost kompleksne komunikacije i razmena ideja i misli. Sve se to čini pomoću jezika koji predstavlja skup glasova, reči i znakova koji imaju određeno značenje.
Na svetu se danas koristi između pet hiljada i sedam hiljada jezika. Iako je u narodu poznata izreka “koliko jezika znaš, toliko ljudi vrediš”, ipak sam pobornik mišljenja da svaki čovek ponajpre treba dobro da upozna i ovlada karakteristikama svog, >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << maternjeg jezika, pa da onda otkriva druge.
Često jurimo za trendom “biti poliglota po svaku cenu”, a maternji jezik zanemarujemo, poznajemo ga i služimo se njime tek površno. No, dok usavršavate svoj i pripremate se za druge strane jezike, evo nekoliko zanimljivih činjenica koje možda niste znali o jezicima, a koje će vam se učiniti interesantnim, pa ćete poželeti da ih izučite…Ili možda ne?
1)  Neki jezici imaju padeže, a neki ne. Naš jezik ima sedam padeža, dok engleski jezik nema nijedan. Finski jezik ima oko 14-15 padeža, dok mađarski ima oko 18, sve zavisi od definicije.

2)  U našem jeziku, kao i u drugim slovenskim jezicima, postoje tri gramatička roda: muški, ženski i srednji. Svaka reč ima svoj rod, drvo je srednjeg roda, dok je list muškog roda, a grana ženskog, na primer. Nemaju svi jezici rod. Turski, kineski i japanski nemaju rod. Engleski jezik je nekada imao rodove, ali su se oni sada izgubili. Zanimljivo je da neki afrički i indijanski jezici imaju više od tri roda. Na primer, rodovi se mogu razlikovati po tome da je li u pitanju živa ili neživa stvar. Rod takođe može da zavisi i od veličine stvari. Tako bi list imao biljni mali rod, a drvo bi imalo biljni veliki rod.
Nastavak na sledećoj.

Nastavak na Piplmetar.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.