У ју­ну ин­фла­ци­ја па­ла на 13,7 од­сто

Izvor: GradskeInfo.rs, 14.Jul.2023, 09:16

У ју­ну ин­фла­ци­ја па­ла на 13,7 од­сто

Ме­ђу­го­ди­шња ин­фла­ци­ја у ју­ну па­ла је на 13,7 од­сто у од­но­су на 14,8 ко­ли­ко је из­но­си­ла у ма­ју у од­но­су на исти ме­сец прет­ход­не го­ди­не. Фото: Unsplash/graphicnode Ре­пу­блич­ки за­вод за ста­ти­сти­ку ју­че је об­ја­вио да су по­тро­шач­ке це­не у ју­ну 2023. го­ди­не, >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << у по­ре­ђе­њу са истим ме­се­цом 2022, по­ве­ћа­не за 13,7 од­сто, док су у по­ре­ђе­њу са де­цем­бром 2022. у про­се­ку уве­ћа­не за шест про­це­на­та.
Ин­фла­ци­ја па­да и на ме­сеч­ном ни­воу па су та­ко це­не про­из­во­да и услу­га лич­не по­тро­шње у ју­ну 2023, у од­но­су на мај 2023, у про­се­ку по­ве­ћа­не за 0,7 од­сто.
Ка­ко ће На­род­на бан­ка Ср­би­је (НБС), ко­јој је глав­ни по­сао ста­бил­ност це­на, од­но­сно бор­ба про­тив ин­фла­ци­је, ре­а­го­ва­ти на ову чи­ње­ни­цу би­ће по­зна­то већ да­нас. Јер, за да­нас је за­ка­за­на сед­ни­ца Из­вр­шног од­бо­ра цен­трал­не бан­ке на ко­јој ће се од­лу­чи­ва­ти о ме­ра­ма про­тив ра­ста це­на.
Нај­ва­жни­ји ин­стру­мент је по­ве­ћа­ње ре­фе­рент­не ка­ма­те, а НБС је од апри­ла 2022. сва­ког ме­се­ца по­ве­ћа­ва­ла. Из­у­зе­так је био са­мо мај ове го­ди­не ка­да то ни­је учи­ни­ла. У по­ме­ну­том пе­ри­о­ду ба­зна ка­ма­та цен­трал­не бан­ке уве­ћа­на је са је­дан од­сто на са­да­шњих 6,25.
На го­ди­шњем ни­воу нај­ви­ше је по­ску­пе­ло по­вр­ће за чак 40 про­це­на­та. Хра­на и без­ал­ко­хол­на пи­ћа има­ла су раст од 22,1 од­сто, а ме­со 15,9. Мле­ко, сир и ја­ја на го­ди­шњем ни­воу та­ко­ђе су има­ли ви­сок раст це­на од чак 31,4 про­цен­та.
Хлеб и жи­та­ри­це по­ску­пе­ли су 16,6, ри­ба 16,7, уље и ма­сти 15,8, во­ће 14,4, ше­ћер, џем и чо­ко­ла­да 16,7, ка­фа и чај 15,5 од­сто. Оде­ћа и обу­ћа су по­ску­пе­ли 9,7 про­це­на­та.
Rusija ima velike zalihe pšenice – preti dalji pad cena

Преузмите андроид апликацију.
Чланак У ју­ну ин­фла­ци­ја па­ла на 13,7 од­сто се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.