НБС: Међугодишња инфлација додатно успорила, у јуну износила 13,7 одсто

Izvor: GradskeInfo.rs, 13.Jul.2023, 07:31

НБС: Међугодишња инфлација додатно успорила, у јуну износила 13,7 одсто

Међугодишња инфлација је према подацима Републичког завода за статистику, додатно успорила и у јуну је износила 13,7 одсто, што је у складу са ранијим проценама Народне банке Србије (НБС), објавила је данас НБС. Фото: WikimediaCommons/Djordje Stakić Из НБС су навели да је такође успорила и базна >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << инфлација, односно индекс потрошачких цена по искључењу хране, енергије, алкохола и цигарета, која се у јуну нашла на једноцифреном нивоу од 9,9 одсто.
На месечном нивоу, потрошачке цене су у просеку порасле за 0,7 одсто, што је сличан интензитет раста као и у мају и априлу а више од половине месечне инфлације последица је раста цена хране и безалкохолних пића, 1,3 одсто, док се остатак раста потрошачких цена приписује расту цена у оквиру базне инфлације, 0,4 одсто и нафтних деривата, 1,2 одсто.
Цене непрерађене хране у јуну су порасле за 2,9 одсто, вођене пре свега вишим ценама свежег поврћа, које су, у условима неповољних временских прилика и смањене понуде, сезонски неуобичајено порасле за 3,5 процената, навели су из НБС.
Додају да је раст цена прерађене хране у јуну износио 0,5% и био је приближан онима из маја и априла и знатно спорији него у првом тромесечју, када је у просеку месечно износио 1,3 процента.
Оцењују да успоравање раста цена прерађене хране током другог тромесечја указује на то да су највероватније смањени трошковни притисци на тржишту основних животних намирница.
Посматрано у односу на јун 2022. године, цене хране и безалкохолних пића порасле су за 22,1 одсто, цене производа и услуга у оквиру базне инфлације и у јуну су забележиле нижи раст у односу на укупну инфлацију а да је међугодишње посматрано, базна инфлација успорила на 9,9 одсто док је њеном нижем нивоу од укупне инфлације знатно допринела очувана релативна стабилност девизног курса у изузетно неизвесним глобалним условима.
Цене енергената су, наводе из НБС, под утицајем поменутог поскупљења нафтних деривата, на месечном нивоу порасле за 0,3 одсто, а раст цена енергената ублажен је даљим падом цена чврстих горива, пети месец заредом.
Међугодишње посматрано, раст цена енергената у јуну је остао нижи од раста укупне инфлације и износио је 9,9 одсто, при чему су цене нафтних деривата наставиле да доприносе успоравању укупне међугодишње инфлације, посматрано на међугодишњем нивоу, цене деривата нафте смањене су за десет процената.
Из НБС очекују да ће према актуелној пројекцији, инфлација наставити да се креће опадајућом путањом, уз знатнији пад у другој половини текуће године а да се повратак инфлације у границе циља од 3 плус минус 1,5 одсто очекује средином следеће године.
Italijanski Senat jednoglasno podržao stroži zakon o pirateriji

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак НБС: Међугодишња инфлација додатно успорила, у јуну износила 13,7 одсто се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.