Брнабић: Гашића чувају резултати, за 13,5 одсто мање криминала

Izvor: GradskeInfo.rs, 27.Jun.2023, 20:34

Брнабић: Гашића чувају резултати, за 13,5 одсто мање криминала

Председница Владе Србије Ана Брнабић рекла је данас у Скупштини Србије да је Братислав Гашић својим резултатима заслужио место министра унутрашњих послова, јер је одиграо велику улогу у безбедносном систему Србије у последњих десет година током којег је укупна стопа криминала >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << смањена за 13,5 одсто у односу на период 2001 – 2012. године. Фото: Танјуг/Влада Републике Србије/Пеђа Вучковић Резултати безбедносног сектора од 2012. до 2022. године у односу на компаративни период од десет година пре тога вишеструко су бољи, рекла је Брнабић одбацујући критике опозиције током расправе о предлогу за гласање о неповерењу министру унутрашњих послова Братиславу Гашићу.
„Гашића чувају резултати, то је заслужио тиме што је одиграо велику улогу у безбедносном систему Србије последњих 10 година, када је криманл смањен за 13,5 одсто, односно за више од 155.000 кривичних дела“, истакла је Брнабић.
Она је рекла и да је број убистава и тешких убистава у том периоду смањен за 37,7 одсто или 614 кривичних дела.
У том истом период, број покушаја тешких убистава смањен је, како је прецизирала, за 29,8 одсто, односно за 686, број силовања за 44,6 – за 524, а покушаја силовања за 60 одсто.
Број кривичних дела тешких телесних повреда смањен је за 34,7 одсто – за 6.080 док је број лакших повреда мањи за 32,5 одсто, прецизирала је Брнабић и додала да је број тешких крађа смањен за 28.9 одсто или 80.686, а разбојништава за 40,7.
Реализовано је, како је навела и дупло више заплена дроге 106.858 у односу на 56.181 заплену, одузето више од 53 тоне, у односу на око 22 тоне.
“Који год конкретан показатељ узмете, заплену дроге, организовање кримналних група и њихово процесуирање значајно су бољи подаци последњих 10 година”, рекла је она и додала да Гашић добро ради свој посао и као министар и као директор БИА.
Додала је да је од 2012. године, заплењено дупло више дроге, више од 53 тоне у 106.858 заплена, док је током претходне власти до 2012. године извршено 56.181 заплена у којима је заплењено 22 тоне.
„Чула сам као што чујем ових дана да је Братислав Гашић најзаштићенији човек у Србији. Кажу људи да је он чувар тајни СНС-а па да је зато заслужио своју несмењивост. А тачно је да је једном смењен. И сменио га је Александар Вучић – па јел он смењив или несмењив“, упитала је Брнабић.
Оценила је да би Гашић свакако поднео оставку да сноси било какву објективну одговорност.
„Ценим његове резултате, као и борбу Александра Вулина и председника Александра Вучића да се обрачунају са кланом Беливук-Миљковић. Њих тројица су ставили главу у торбу, али је сада Србија очишћена од таквих криминалних група“, рекла је Брнабић и додала да је сада на потезу тужилаштво и изразила уверење, не желећи да на тај начин утиче на тужилаштво, да је до сада прикупљено довољно доказа да се против тог клана донесе осуђујућа пресуда.
Брнабић је изразила жаљење што се данима у парламенту понављају исте приче.
“На шта личи ова седница, ужасно важни закони чекају уместо да дискутујемо о томе важнији вам је лични маркетинг”, рекла је она, а на тврдње Мирослава Алексића из Народне странке, да Гашићу није дозовољено да говори, додала да је министар већ више пута на све одговорио, а да данас има недоложне обавезе.
“Овакво мрцварење парламента и извршне власти није виђено, власти која сваки дан мора да ради нешто што јој је непосредни посао, а у интересу грађана а из дана у дан причамо исто, да није важно шта је тема, шта сте питали а шта смо одговорили”, навела је она.
Брнабић је оценила да су сви били одговорнији расправа је могла да се заврши за три или четири дана.
“Када сам видела да идемо у круг и да немамо ништа да кажемо ни грађанима, рекла сам нећу предложити смену, али можете да рачунате да имате оставку читаве владе. Мислите да грађани већински мисле да не радимо добар посао, која би опозиција одбила изборе осим наше у Србији”, рекла је и нагласила да је ипак кључно то што је посланица из редова опозиције, Алексићевог посланичког клуба, пуковник полиције у пензији рекла да не постоји одговорност министарства и министра те да он не може бити одговоран.
Поводом трагедија које су задесиле Србију рекла је да је неко могао да их спречи то би урадио и раније у Србији и у свакој земљи на свету.
“Монструма не можете да зауставите ако немате репресивни режим и полицијску државу … а нисам стекла утисак да грађани желе да живимо у таквој држави”, нагласила је она.
Такође, Брнабић је навела да посланици могу да буду упознати са захтевима родитеља деце убијене у Рибникару и нагласила да је то осетљива тема.
„То можете да добијете написмено, али прво морамо да проверимо са родитељима јер све што кажем осетљиво је“, рекла је она.
Brnabić: Aleksandar Vučić učinio sve da se sačuva KiM i odbrane Srbi

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Брнабић: Гашића чувају резултати, за 13,5 одсто мање криминала се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.