120.000 JERMENA NAPUŠTA KARABAH: Ne žele da žive pod azerbejdžanskom vlašću, boje se etničkog čišćenja, SCENE SU POTRESNE (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Sep.2023, 18:50

120.000 JERMENA NAPUŠTA KARABAH: Ne žele da žive pod azerbejdžanskom vlašću, boje se etničkog čišćenja, SCENE SU POTRESNE (FOTO)

"Sudbina našeg jadnog naroda ući će u istoriju kao sramota za jermenski narod i za ceo civilizovani svet", rekao visoki jermenski zvaničnik iz Karabaha

Ukupno 377 izbeglica iz Nagorno-Karabaha izbeglo je u Jermeniju danas do 18:00 po lokalnom vremenu, prenosi jermenska medijska platforma CivilNet pozivajući se na vladu Jermenije.

Prema informacijama izveštača Rojtersa, na stotine jermenskih izbeglica iz Nagorno-Karabaha nedavno je stiglo u jermenski grad >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Goris blizu granice sa Azerbejdžanom.

Britanska agencija je prethodno javila da se nekoliko automobila sa izbeglicama približilo Centru za pomoć u jermenskom pograničnom selu Kornidžor.

Ranije danas, CivilNet je objavio fotografije i video zapise na kojima se, kako tvrdi, vide jermenske izbeglice koje su stigle u Jermeniju iz Nagorno-Karabaha, prenosi Tanjug.

U jermenski grad Kornidzor na granici sa Azerbejdžanom pristižu civili iz Nagorno-Karabaha, preneo je Rojters. Lokalne vlasti u Nagorno-Karabahu navele su da očekuju da će oko 120.000 etničkih Jermena otići u Jermeniju.

Vlasti samoproglašenog regiona Nagorno-Karabah saopštile su da će oko 120.000 etničkih Jermena iz tog regiona otići u Jermeniju pošto, kako su naveli, ne žele da žive pod azerbejdžanskom vlašću, ali se i boje etničkog čišćenja, piše RTS.

Reporteri Rojtersa javljaju da granicu sa Azerbejdžanom, kod jermenskog grada Kornidžora, prelazi na stotine civila. Na osnovu snimaka, može se videti da se na pograničnoj oblasti nalaze i pripadnici Crvenog krsta.

Savetnik predsednika Nagorno-Karabaha David Babajan rekao je da će većina Jermena napustiti tu oblast.

- Sudbina našeg jadnog naroda ući će u istoriju kao sramota za jermenski narod i za ceo civilizovani svet - naveo je Babajan i dodao da je u toku proces predaje oružja etničkih Jermena iz Nagorno-Karabaha.

Premijer Jermenije Nikol Pašinjan rekao je da je ta zemlja spremna da prihvati Jermene iz Nagorno-Karabaha.

Azerbejdžan je ponovo zauzeo delove teritorije Nagorno-Karabaha i oko njega u ratu 2020. godine, a u utorak su azerbejdžanske snage pokrenule vojnu operaciju u cilju, kako su naveli, povratka ustavnog poretka i proterivanja jermenskih vojnih formacija.

U četvrtak je postignut dogovor o prekidu vatre između azerbejdžanskih oružanih snaga i jermenskih trupa u Nagorno-Karabahu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

MASOVNI EGZODUS Automobilima ka Jermeniji: Više od 2.900 Jermena napustilo Nagorno-Karabah, prva grupa stigla u kamp u (FOTO)

Izvor: Blic, 25.Sep.2023, 09:14

Više od 2.900 ljudi je do jutros ušlo u Jermeniju iz Nagorno-Karabaha, saopštila je jermenska vlada.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.